- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Додељена Нобелова награда за књижевност

© AFP 2023 / JULIE SEBADELHAАни Ерно
Ани Ерно - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2022
Пратите нас
Францускиња Ани Ерно добитница је Нобелове награде за књижевност за 2022. годину „за храброст и клиничку оштрину којом открива корене отуђења и колективна ограничења личног сећања, саопштила је данас Шведска академија“.
Ани Ерно (82) се сматра једним од најбољих савремених француских писаца, а њен опус у највећој мери је аутобиографског карактера. Њој је додељена и награда у износу од 10 милиона шведских круна.
Ани Ерно је била гост Београда 1997. године.
Како је изјавила раније, писање је политички чин који нам отвара очи за друштвену неједнакост. У ту сврху користи језик као, како га она назива, „нож“ да поцепа вео маште.
Рођена је 1940. у градићу Ивто у Нормандији, где су њени родитељи имали продавницу и кафе.
Како наводе у образложењу, њен пут до ауторства био је дуг и мукотрпан. Доследно и из различитих углова испитује живот, обележен јаким разликама у погледу пола, језика и класе. Написала је више од тридесет књижевних дела. Међу њеним најпознатијим делима су „Нисам изашла из своје ноћи“, „Место под сунцем“, „Једноставна страст“.
Нобелова награда за књижевност прошле године додељена је танзанијском писцу Абдулразаку Гурни.
Награде за достигнућа у науци, књижевности и за мир установљене су тестаментом шведског хемичара и инжењера Алфреда Нобела, кога је проналазак динамита учинио богатим и славним, а додељују се од 1901. године.
Сутра ће у Ослу бити објављено име добитника Нобелове награде за мир, а у понедељак, 10. октобра, добитника награде за економске науке.
Сванте Пабо - Sputnik Србија, 1920, 03.10.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Генетичару додељена Нобелова награда за медицину
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала