- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

ЕУ ће се руководити ефикасношћу у одлучивању о цени нафте из Русије

© Sputnik / Максим Богодвид / Уђи у базу фотографијаНафтне пумпе у Татарстану
Нафтне пумпе у Татарстану - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2022
Пратите нас
Европска унија ће, приликом одлучивања да ли ће увести горњу границу цена нафте, узимати у обзир ефикасност таквог корака, међународно приступање горњој граници цена и његов утицај на Унију у целини и њене чланице, наводи се у документу објављеном у Службеном листу ЕУ.
„Приликом одлучивања да ли ће увести горњу границу цена нафте, Савет Европске уније ће узимати у обзир ефикасност ове мере у односу на жељене резултате, међународно учешће у механизму... као и њене потенцијалне последице по ЕУ и државе-чланице“, наводи се у документу.
У документу се додаје да су дозвољени изузеци од горње границе цене нафте из Русије, ако је то важно за енергетску безбедност одређене земље ЕУ.
„Гранична цена треба да се односи на транспорт сирове нафте и одређених нафтних деривата морским путем у треће земље, као и на пружање сродних услуга. То се ни на који начин не односи на оне изузетке који омогућавају одређеним државама-чланицама да наставе да увозе сирову нафту и нафтне деривате из Русије због своје посебне ситуације или у случају прекида испоруке сирове нафте нафтоводом из Русије из разлога који су ван њихове контроле“, објашњава се у документу.
Како следи из услова које је објавила ЕУ, „конкретни пројекти од великог значаја за енергетску безбедност одређених трећих земаља могу бити изузети од (праксе) ограничења цена“. При томе, такво изузеће мора имати одређени временски оквир, након чега се изузетак поништава. Међутим, он се може поново увести „ако је то оправдано потребама енергетске безбедности треће земље“.
У оквиру механизма ограничења цена биће реализован „процес атестирања који ће омогућити операторима у ланцу испорука руске нафте морским путем да покажу да је купљена по горњој цени или испод ње“.
Међутим, у овом тренутку ЕУ још није издала детаљна упутства у вези са реализацијом механизма горње границе цена и контроле његове примене.
Европска унија је у четвртак увела осми пакет антируских санкција који укључује и нова економска ограничења и проширене листе персоналних санкција. Међу економским санкцијама је и увођење законодавне основе за одређивање горње границе цена за морски транспорт руске нафте у треће земље. Планирано је да лимит цена буде уведен 5. децембра за нафту и 5. фебруара 2023. године за нафтне деривате.
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2022
СРБИЈА
Вучић: Одлука о забрани увоза руске нафте у Србију одложена до 1. децембра /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала