- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

САД: Не знамо да ли ће Русија употребити нуклеарно оружје

© Фото : VK/Ministry of Defense of the Russian FederationЛансирање ракете "Јарс"
Лансирање ракете Јарс - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2022
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе не знају да ли ће Русија применити нуклеарно оружје у Украјини, изјавио је координатор за стратешке комуникације у Савету националне безбедности САД Џон Кирби у интервјуу за ТВ „Си-Ен-Ен“.
„Тешко је то са сигурношћу рећи. Реторику руског председника Владимира Путина схватамо веома озбиљно. Било би неодговорно са наше стране да је не схватимо озбиљно“, одговорио је он на питање да ли Русија заиста планира да употреби нуклеарно оружје у Украјини.
Он је додао да САД будно мотре на то колико могу и прате нуклеарне способности Русије најбоље што могу.
Истовремено, Кирби је одбио да одговори на питање шта је конкретно Вашингтон предочио руским властима као могуће последице у случају употребе нуклеарног оружја, изјавивши да је „боље не говорити јавно о томе“.

УН: Наш став непромењен

Став УН о неприхватљивости чак и расправе о нуклеарном сукобу остаје исти, рекао је портпарол генералног секретара ове организације Стефан Дижарик за Спутњик, коментаришући изјаву украјинског председника о нападу на Русију.
„Што се тиче било каквих коментара у вези са употребом нуклеарног оружја, желео бих да вас упутим на оно што је генерални секретар већ рекао о овом питању. Његов став се није променио“, рекао је Дижарик.
Он је навео део говора генералног секретара УН од 22. септембра у Савету безбедности УН. Тада је Гутереш рекао да је „идеја нуклеарног сукоба, некада незамислива, постала предмет расправе, што је само по себи потпуно неприхватљиво“.
Раније је председник Украјине Владимир Зеленски изјавио да НАТО треба да нанесе „превентивне“ ударе на Русију, а не да „чека руске нуклеарне ударе“.
Зграда Министарства спољних послова Русије у Москви - Sputnik Србија, 1920, 04.10.2022
РУСИЈА
Русија: Потпуно смо привржени изјави о недопустивости нуклеарног рата
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала