- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Зеленски тражи од НАТО-а превентивне нападе на Русију; Москва: Ово је позив на светски рат

© AP Photo / Ukrainian Presidential Press OfficeПредседник Украјине Владимир Зеленски
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2022
Пратите нас
Председник Украјине Владимир Зеленски изјавио је да НАТО треба да нанесе „превентивне“ ударе на Русију, а не да „чека руске нуклеарне ударе“.
„Шта треба да ради НАТО? Да искључи могућност да Русија употреби нуклеарно оружје.... Превентивне ударе да би знали шта ће им се десити ако га употребе. А не обрнуто – да сачекају нуклеарне ударе Русије, да би потом рекли: ‘а значи ти тако, е, па ево ти од нас! Да ревидирају употребу свог притиска. То је оно што НАТО треба да уради: да преиспита поредак коришћења“, рекао је Зеленски обраћајући се Институту Луи у Аустралији.
На овај позив Зеленског реаговао је портпарол Кремља Дмитриј Песков, који је рекао да ове изјаве нису ништа друго до позив на светски рат, а одговорност треба да носе Сједињене Америчке Државе које њиме де факто руководе.
Песков је истакао да би све земље света, пре свега САД и Велика Британија, требало да обрате пажњу на изјаве Зеленског.
„Управо ове земље (САД и Велика Британија) де факто управљају, руководе активностима и говоре о намерама да заштите до самог краја. Стога су оне те које су одговорне и треба да одговарају за поступке и изјаве овог човека и овог режима“, рекао је Песков.
Са своје стране, портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је да Запад подстиче нуклеарни рат.
„Запад подстиче нуклеарни рат. Сваки човек на планети мора да схвати да се напумпани оружјем марионетски и неуравнотежени лик Зеленског претворио у чудовиште чије руке могу да униште планету“, написала је Захарова на свом Телеграму.
Председник Русије Владимир Путин је крајем септембра у обраћању грађанима рекао да је Запад прешао сваку границу у својој антируској политици, као и сталним претњама Русији. Према његовим речима, Запад користи нуклеарну уцену, употребу оружја за масовно уништење против Русије. Руски лидер је подсетио Запад да је Русија по низу компоненти супериорна у односу на страну војну технику и упозорио оне који покушавају да је уцене нуклеарним оружјем да би ружа ветрова могла да се окрене у њиховом правцу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала