Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Селаковић Фон Крамоновој: Само екстремистима смета неутралност, она се поштовала и у ратовима

© Tanjug / JADRANKA ILICНикола Селаковић
Никола Селаковић - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2022
Пратите нас
Европосланица Виола фон Крамон је у свом најновијем нападу на Србију разоткрила сав бесмисао политике притисака и кажњавања наше земље, која би, према речима европосланице, могла да буде „колатерал“ због своје неутралне позиције, саопштио је министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић.
Селаковић је изјавио да само екстремистима може да смета нечија неутралност, а да се реч „колатерал“, којом су политички оци госпође Фон Крамон називали убијене српске цивиле током агресије НАТО-а на Србију поново злослутно уноси у европски политички вокабулар.
„Подсећам да се чак и у Другом светском рату неутралност држава поштовала и да су они који су одабрали да се не мешају у сукобе великих били поштеђени притисака и санкција. Тако је, рецимо, држава из које долази европосланица Виола фон Крамон поштовала неутралност Шведске, Шпаније и Швајцарске“, саопштио је Селаковић.
У саопштењу се додаје да је и ту било изузетака, јер војска државе из које долази посланица Фон Крамон је бомбардовала Београд, након што су се његови грађани усудили да изразе своја слободарска осећања и антифашистичке ставове.
„Грађани Србије су и данас једнако слободарски и антифашистички опредељени, и ако због тога треба да буду кажњени нека госпођа Фон Крамон и њени истомишљеници буду барем толико поштени и кажу да је то разлог због којег ће енергенти за њих бити скупљи него за остале Европљане“, навео је Селаковић.
У саопштењу се закључује да Србија јесте неутрална и слободарска и да се тиме поноси, али да Виола фон Крамон није неутрална, ни када лобира за албанске сепаратисте на Косову и Метохији, ни када покушава да намерно циничним и провокативним вокабуларом вређа грађане ове земље и заговара увођење санкција Србији.
Виола фон Крамон, европска посланица, је у писаном одговору за Би-Би-Си на српском изјавила да је одлука ЕУ да не направи изузетак за Србију последица одлуке Београда да се не придружи ЕУ санкцијама против Русије.
„Можемо да толеришемо и разумемо у одређеној мери имајући у виду да постоји велика енергетска зависност, али бити на руској страни док се води рат и брутална агресија у Украјини доживљава се као отворена и непотребна провокација Београда. Зато бих волела да нови пакет санкција пробуди српске власти, јер политици балансирања и „седења на две столице“ практично је дошао крај, а Србија би могла бити колатерална штета сопствене неутралне позиције“, истакла је Фон Крамонова.
Србија ЕУ - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2022
СВЕТ
„Уједињена" Европа на старту на проби: Још једна казна која ће да кошта Србију – засад није прошла
Нафтовод, илустрација - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2022
СРБИЈА
Вучић поручује Пленковићу: Ко сте ви да се мешате у наше билатералне уговоре?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала