- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Зеленски: Кијев би могао да прекине испорукe струје Европској унији

© AP Photo / Russian Defense Ministry Press Service via APЗапорошка нуклеарна електрана
Запорошка нуклеарна електрана - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2022
Пратите нас
Украјина би могла да престане да испоручује Европи струју ако не буду били прикључени блокови Запорошке нуклеарне електране, саопштио је украјински председник Владимир Зеленски.
„Прикључени смо на европске електроенергетске мреже и можемо да снабдевамо Европу у тако тешком тренутку, током грејне сезоне, можемо да снабдевамо Европу са доста јефтине струје. Већ сада је снабдевамо. Колико ће они окупирати ту станицу (Запорошку нуклеарку) са искључивањем наших блокова, у неком тренутку ћемо престати да испоручујемо струју у Европу... И то време се приближава“, рекао је Зеленски током видео-обраћања аустралијској влади.
Раније је шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен, говорећи у Европском парламенту, изјавила да би Европска комисија желела да види значајно повећање трговине електричном енергијом између Европске уније и Украјине.

Запорошка нуклеарна електрана

Запорошка нуклеарна електрана налази се на левој обали Дњепра, у близини града Енергодара. То је највећа нуклеарна електрана у Европи по броју блокова и капацитету. Станица има шест енергетских блокова ВВЕР-1000, сваки капацитета 1 гигават.
Електрану од марта чува руска војска. Министарство спољних послова Русије истакло је оправданост преузимања контроле над електраном од стране руске војске у смислу спречавања цурења нуклеарних и радиоактивних материјала. Након присаједињења Запорошке области Русији, станица је постала власништво Русије и укључена је у руски енергетски систем. Тренутно је због сталног гранатирања украјинских трупа рад станице обустављен.
Запорошка нуклеарна електрана - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2022
Специјална операција у Украјини
Именован директор руске компаније за управљање Запорошком нуклеарком
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала