Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

И главни савезници имају замерке на „гурање“ Приштине у Савет Европе

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Уђи у базу фотографијаСала за седнице Савета Европе у Стразбуру
Сала за седнице Савета Европе у Стразбуру - Sputnik Србија, 1920, 07.10.2022
Пратите нас
Потпредседница Парламентарне скупштине Савета Европе Елвира Ковач каже да је на састанку Комитета министара СЕ у среду највише замерки на захтев Приштине за чланство у тој организацији било везано за брзину којом Приштина жели да се овај процес „прогура“.
Ковач каже да без обзира на то што Приштина математички рачуна да је од 46 земаља чланица Савета Европе њих 34 признало Косово, а 12 није, и мисли да има двотрећинску већину, не значи да има и подршку за чланство у овој организацији.

Замерке и од оних од којих је Приштина очекивала безрезервну подршку

„Нарочито немају подршку за ту брзину коју би они волели. Заиста би био преседан да се с једне стране, прими неко ко није држава и нема тај званичан ентитет, и с друге стране, брзином коју они желе. Највише замерки, чак и од оних од којих је Приштина очекивала безрезервну подршку, управо је било везано за брзину којом они желе да прогурају цео овај процес“, навела је Ковач, стални члан делегације Скупштине Србије у ПССЕ, за Косово онлајн.
Према њеним речима, уопште није време да се сада захтевом Приштине прави раздор међу земљама чланицама Савета Европе, када постоји и сукоб између Русије и Украјине и најсвежија дешавања између Азербејџана и Јерменије.
„Ако дођемо једног момента до те процедуре, сами посланици ПССЕ ће се приликом гласања изјаснити по свом нахођењу. Ту су посланици и већине и мањине из разних странака и они уопште не морају да гласају у складу са тим што је њихова земља у одређеном моменту признала једнострано проглашену независност КиМ“, навела је Ковач.
Како је нагласила, важни су контакти представника Србије са представницима свих земљама и то не само са оним које подржавају територијални интегритет Србије, јер су ставови посланика ПССЕ и њихова политичка припадност нешто потпуно другачије од званичног става њихове државе.
„Ми сами треба да приближимо ту тему посланицима ПССЕ јер једноставно није било примера за овако нешто као у случају апликације Приштине“, рекла је Ковач.
Стални члан парламентарне делегације Србије у ПССЕ Ђорђе Милићевић каже за Косово онлајн да је очигледно да не иде све онако како је Приштина замислила, али да не сумња да ће они наставити активности везане за чланство у међународним организацијама.

Не иде све онако како је Приштина замислила

„Убеђен сам да би тзв. Косово сигурно било на дневном реду Комитета министара СЕ да је ствар у потпуности готова и да је тачно оно о чему говоре поједини представници опозиционих странака на политичкој сцени Србије, да ће постати члан СЕ“, рекао је Милићевић.
Према његовим речима, очигледно је да, и поред активних и континуираних консултација које представници приштинских институција имају са амбасадорима Квинте и елебората који су направили тим поводом, не иде онако како су они замислили.
„Не сумњам да ће они те активности наставити и у наредном периоду јер њихов крајњи циљ подразумева да морају имати и одређени међународни кредибилитет, а то значи да морају бити део неке од међународних организација. Заборављају само једно, а то је да председник Србије и Србија о том питању никада неће остати неми и пасивни, и да ће увек добити одлучан одговор Србије кроз нашу дипломатску активност, баш онако како је о томе говорио и председник Србије када се појавио онај фамозни и ‘непостојећи’ нон пејпер“, рекао је Милићевић.
Он, међутим, наводи да је убеђен да ће, иако у овом тренутку Косово није било на дневном реду Комитета министара СЕ и није одређен ни датум када ће да се разматра њихов захтев, та активност Приштине и њених ментора бити настављена и сигурно је, каже, да Србији предстоји тежак период.
Заставе европских земаља испред зграде Савета Европе у Стразбуру - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2022
СРБИЈА
Страх од преседана, победа за Србију: Рампа за још једно чланство Приштине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала