- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Неформални самит лидера ЗНД: Путин позвао да се пронађу решења за сукобе на постсовјетском простору

© Sputnik / Евгений Биятов / Уђи у базу фотографијаПутин на неформалном састанку лидера држава-чланица ЗНД
Путин на неформалном састанку лидера држава-чланица ЗНД - Sputnik Србија, 1920, 07.10.2022
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин изјавио је да се у Украјини одвијају трагични догађаји, али избијају сукоби и између других земаља-чланица Заједнице независних држава, што захтева израду мера за њихово решавање.
„У нашем кругу ћемо се дотаћи безбедносних питања на простору Заједнице јер, поред Украјине, где се заиста одвијају трагични догађаји, понекад, нажалост, долази до сукоба између других блиских држава на постсовјетском простору. То, наравно, захтева израду мера за њихово решавање“, рекао је Путин на неформалном самиту лидера земаља ЗНД који се одржава у Санкт Петербургу.
Према његовим речима, односи између земаља ЗНД развијају се у духу истинског стратешког партнерства.
„Веома ми је драго што у овој сали видим лидере држава који су, стицајем огромног броја околности, историјских разлога наши најближи пријатељи, савезници са којима нас повезују односи истинског стратешког партнерства и са којима заједнички настојимо да градимо сарадњу и духу добросуседства, обостране користи и уважавања међусобних интереса“, рекао је Путин.
Неформални самит ЗНД је прилика да се размене мишљења уочи предстојећег годишњег састанка Савета лидера држава ЗНД који ће се одржати следеће седмице у Астани, рекао је Путин.
На самиту ЗНД у Казахстану приоритетна пажња ће бити посвећена развоју трговинско-инвестиционог партнерства и одрживости економија, нагласио је руски лидер.
На неформалном састанку у Санкт Петебрургу учествују, поред Путина, председник Белорусије Александар Лукашенко, премијер Јерменије Никол Пашињан, председник Азербејџана Илхам Алијев, председник Узбекистана Шавкат Мирзијејев, председник Таџикистана Емомали Рахмон, председник Казахстана Касим Жомарт Токајев, председник Туркменистана Сердар Бердимухамедов.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала