- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Пет ствари о смрдибубама које би требало знати уочи хладнијих дана

Смрдибуба - Sputnik Србија, 1920, 07.10.2022
Пратите нас
Претходних година наши домови су били окупирани смрдибубама јер им је било потребно склониште од зиме. Ево шта треба знати о овим незваним гостима.
Постоји око 5.000 врсти смрдибуба, инсеката у облику штита који припадају породици Pentatomidae. Једна од најзлогласнијих из ове породице је браон смрдибуба (Halyomorpha halys). „Њујоркер“ је описао ове инсекте као „најштетније, најдосадније и вероватно најружније“ од свих смрдибуба. А ево шта би требало да знате о њима.

Спреј смрдибубе има нешто заједничко са першуном

Твор, или старе чарапе су само неке од ствари које су упоређиване са смрадом браон смрдибубе. Два главна једињења одговорна за смрдљиви спреј овог инсекта су trans-2-octenal i trans-2-decenal. То су иста једињења која першуну дају мирис.
Ова једињења у спреју инсекта можда имају још неку сврху осим одбране од предатора. Према студији из 2016. године, ова једињења „спречавају раст бактерија“, а резултати студије сугеришу „да су једињења браон смрдибубе стварно антибактеријски агенси и да мултифункционално служе овим инсектима“.
© Sputnik / Бојана СтојадиновићНеки људи могу имати алергијске реакције, укључујући ринитис, коњуктивитис или дерматитис од прскања смрдљивог спреја
Смрдибуба - Sputnik Србија, 1920, 07.10.2022
Неки људи могу имати алергијске реакције, укључујући ринитис, коњуктивитис или дерматитис од прскања смрдљивог спреја

Смрдибубе уништавају усеве

Браон смрдибубе се хране са преко 100 врста усева. Да би се храниле, бубе пробијају површину биљака и својим устима пију течност. Ово у плодовима попут јабука изазива трулеж.
Фармери у источном делу Сједињених Америчких Држава су 2010. године проценили да су браон смрдибубе уништиле јабуке у вредности од 37 милиона долара.

На хиљаде смрдибуба могу да окупирају ваше домове

Пре зиме смрдибубе траже топло и суво место како би ушле у дијапаланс (стање у виду хибернације) које траје до пролећа. Ови инсекти ће на отвореном презимити у мртвим стаблима, али често кроз отворене прозоре и врата налазе свој пут унутар домова људи.
Једном када смрдибуба пронађе свој дом, избациће феромон који привлачи друге инсекте у исту област.

Прилично су добри летачи

У домовима су смрдибубе летаргичне, зује около захваљујући свом стању хибернације. Али у дивљини ови инсекти су добри летачи. Истраживање је показало да смрдибубе могу прећи око два километра у року од 24 сата.

Нису опасне

Браон смрдибубе не боду и не гризу. Њихов главни одбрамбени механизам је њихов смрдљиви спреј. Али неки људи могу имати алергијске реакције, укључујући ринитис, коњуктивитис или дерматитис од прскања.
Ови инсекти нису отровни, тако да неће повредити ваше кућне љубимце, иако хемикалије у њиховом спреју могу учинити да ваши кућни љубимци повраћају и балаве, пренела је „Национална географија“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала