- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Протест Вршчана испред Центра за социјални рад и суда - због убиства девојчице

© Снимак са екрана/РТС Протест Вршчана испред Центра за социјални рад и суда - због убиства девојчице
Протест Вршчана испред Центра за социјални рад и суда - због убиства девојчице  - Sputnik Србија, 1920, 07.10.2022
Пратите нас
Испред Центра за социјални рад, Основног суда и Тужилаштва у Вршцу одржан је протест због смрти двогодишње девојчице П. Б, коју је у уторак убио отац М. Б. а затим извршио самоубиство.
Вршчани су се окупили испред Центра за социјални рад са захтевом да се утврде одговорна лица и институције за пропусте у случају убиства девојчице и да кривци буду санкционисани.
"Наши захтеви су да се обави истрага која ће бити свеобухватна, која ће укључити све институције које су имале везе са доношењем ове одлуке и омогућавање да психички лабилна особа, осуђивана раније за насиље, има приступ малолетном детету без надзора. Други захтев је да они о тој истрази, односно резултатима истраге обавесте јавност, транспарентно, поименце о сваком ко буде пронађен да је крив и треће је да они буду санкционисани по заслузи и размери пропуста који су направили", навела је Зорана Црнојевић, иницијаторка протеста.
Осим испред Центра за социјални рад, грађани су протестовали и испред Основног суда и Тужилаштва у Вршцу, јавља РТС.
"Нећу дозволити да више ниједно дете прође као моја Петра, ниједној мајци, ниједној жени се више не верује у овој земљи, може жена да прича шта год хоће. Сви само обрађују папире, попуњавају, сви су попунили папире, а мог детета нема", поручила је Сузана Будимировић, Петрина мајка.
Покрајинска комисија секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова је претходна два дана проверавала рад Центра за социјални рад у Вршцу и своје налазе ће предати Посебном одељењу за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду које је формирало предмет ради утврђивања да ли је било евентуалних пропуста у раду Центра за социјални рад и има ли елемената извршења кривичног дела, несавестан рад у служби или другог кривичног дела у службеној дужности.
Такође је и од Основног суда у Вршцу затражен комплетан спис предмета против М. Б. који се водио због кривичног дела насиље у породици и за које је он 27. септембра осуђен условном казном од годину дана.
Заштитник грађана је по сопственој иницијативи, а на основу медијских информација да је у Вршцу отац убио своје малолетно дете а потом извршио самоубиство, покренуо поступак контроле законитости и правилности рада Покрајинског секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова.
Поводом медијских навода да је мајка убијеног детета више пута пријављивала оца детета за породично насиље, Заштитник грађана тражи од МУП-а Србије да га у истом року обавести о поступању надлежне полицијске управе у конкретном случају, посебно о активностима полицијских службеника у овом случају.
И Више јавно тужилаштво у Београду наложило је Покрајинском секретаријату да прикупи и достави информације о извршеном надзору над радом Градског центра за социјални рад у Вршцу. Такође, од суда је затражен комплетан спис предмета против оца, који се водио због насиља у породици.
Убисттво и самоубиства догодило се у уторак око 14 часова када је отац М. Б. (35) у стану у насељу највероватније убио своју двогодишњу ћерку, а затим извршио самоубиство.

Центар за социјални рад у Вршцу: Нисмо поверавали старатељство

Центар за социјални рад Вршца није радио поступак поверавања старатељства малолетног детета, нити предлагао модел виђења детета са оцем, јер поступак за развод брака од стране супружника до трагичног догађаја није ни покренут пред надлежним судом.
Самим тим није било ни могуће доделити старатељство над дететом, нити дати било какво мишљење о моделу виђања, саопштио је данас тај Центар поводом убиства малолетне П.Б. коју је у Вршцу 4. октобра убио отац а затим извршио самоубиство.
У саопштењу издатом, како се наводи у вези нетачних и непроверених информација које се објављују у медијима, истиче се да су медијске информације да је отац преузео малолетно дете на основу дозволе Центра за социјални рад Града Вршца, непосредно пре убиства, апсолутно нетачне.
Отац М.Б није се ни појављивао у нашој установи од дана пријаве за насиље у породици 30.априла ове године, због које су му најпре од стране полиције, а потом и Основног суда у Вршцу изречене хитне мере забране приласка и исељења из породичне куће, наводи се у саопштењу.
Додаје се да је овим мерама заустављено насиље према супрузи С.Б.
Из Центра истичу и да у вези поменутог догађаја Покрајински секретаријат за социјалну политику, демографију и равноправност полова спроводи инспекцијски наџор у Центру за социјални рад Вршца, а када надзор буде готов Покрајински секретаријат ће обавестити јавност о његовом исходу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала