- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

САД спречавају своје фабрике чипова да послују с кинеским

CC0 / Пиксабеј / Матична плоча
Матична плоча - Sputnik Србија, 1920, 07.10.2022
Пратите нас
Америчка администрација данас је објавила свеобухватан скуп контрола извоза, укључујући мере за елиминисање Кине из одређених послова израде полупроводничких чипова направљених у свету помоћу америчких алата, с циљем успоравања технолошког и војног напретка Пекинга.
Правила, од којих нека одмах ступају на снагу, заснивају се на ограничењима која су раније ове године прослеђена врхунским произвођачима алата, као што су „KLA Corp“, „Lam Research Corp“ и „Applied Materials Inc“, са захтевом да зауставе испоруке опреме фабрикама у потпуном кинеском власништву које производе напредне логичке чипове, преноси Ројтерс.
Оцењује се да би низ тих мера могао да представља највећу промену у америчкој политици отпреме технологије у Кини од 1990-их, па ако оне буду ефикасне, могле би да врате кинеску индустрију производње чипова уназад.
Наводи се да би то било реализовано тако што би америчке и друге стране компаније, које користе америчку технологију, биле натеране да укину подршку за неке од водећих кинеских фабрика и дизајнера чипова.
На јучерашњем брифингу неки високи владини званичници поручили су да многа од тих правила имају за циљ да спрече стране фирме да продају напредне чипове Кини или да кинеским фирмама дају алате за прављење сопствених напредних чипова.
Они су, међутим, признали да још увек нису обезбедили никаква обећања да ће савезничке нације применити сличне мере и да су разговори са тим државама у току.
„Схватамо да ће једностране контроле које уводимо временом изгубити на ефикасности ако нам се друге земље не придруже и притом ризикујемо да наудимо америчком технолошком вођству ако страни конкуренти не буду подвргнути сличним контролама“, рекао је један званичник.
Чипови - Sputnik Србија, 1920, 12.09.2022
ЕКОНОМИЈА
„Стратегија је да се угуши Кина“: Амерички удар на производњу чипова
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала