- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Србија планира снабдевање руском нафтом преко нафтовода „Дружба“ – постоје две опције

© НИСРафинерија нафте у Панчеву
Рафинерија нафте у Панчеву - Sputnik Србија, 1920, 07.10.2022
Пратите нас
Након усвајања осмог пакета санкција Европске уније (ЕУ) у коме земље Западног Балкана нису изузете из забране увоза сирове нафте из Русије морским путем, Министарство рударства и енергетике (МРЕ) сагледава све могућности да обезбеди диверсификацију и у области снабдевања сировом нафтом, саопштило је то Министарство.
Како би Србија имала сигурност у снабдевању сировом нафтом која се прерађује у панчевачкој рафинерији и задовољава потребе домаћег тржишта, неопходно је да имамо могућност да нафту добијамо из више праваца, наводе из Министарства.
Додају да су они ту могућност већ предвидели и у свој план инвестиција уврстили одговарајуће пројекте који подразумевају градњу нових нафтовода, поред постојећег Јадранског нафтовода (ЈАНАФ).
У том смислу, план је да се обезбеди диверсификација снабдевања сировом нафтом повезивањем са нафтоводом „Дружба“.
Из Министарства објашњавају да постоје две опције спајања на овај нафтовод од којих је прва изградња нафтовода до Сегедина, до Алђе. Траса тог нафтовода који би обезбедио делимичан капацитет за снабдевање рафинерије у Панчеву била би дуга око 128 километара, од чега 104 километра на територији Србије, а процењена вредност инвестиције је 83 милиона евра, односно 64 милиона за изградњу на нашој територији.
Друга опција за спајање на нафтовод „Дружба“ код Будимпеште је изградња нафтовода од Новог Сада до Сазхаломбатe дужине 400 километара, а процењена вредност инвестиције је око 240 милиона евра.
Повезивање са нафтоводом „Дружба“ значи и могућност да тржиште у Србији и даље добија могућност набавке само руске сирове нафте, истичу из МРЕ.
Наводе да се обе опције анализирају и у складу са ефикасношћу и вредношћу инвестиције, временским оквирима и условима под којима се може извести диверсификација те да очекују да Влада Србије донесе одговарајуће одлуке о градњи новог нафтовода.
Капацитет нафтовода би био усклађен са капацитетом прераде домаће рафинерије у Панчеву, закључује се у саопштењу.
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2022
СРБИЈА
Вучић: Одлука о забрани увоза руске нафте у Србију одложена до 1. децембра /видео/
РЕГИОН
Пленковић не одустаје: Забрана увоза руске нафте у децембру, одлука није одложена
Загреб приликом доласка председника Србије Александра Вучића - Sputnik Србија, 1920, 07.10.2022
СРБИЈА
„Акт непријатељства Хрватске према Србији“: Реакције из Београда на нове оптужбе из Загреба
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала