Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вјоса Османи: ЗСО не може да има извршна овлашћења

Вјоса Османи - Sputnik Србија, 1920, 07.10.2022
Пратите нас
Заједница српских општина не може да има извршна овлашћења, већ може да постоји само као невладина организација о чему је такозвани косовски Уставни суд јасно заузео став, изјавила је председница привремених приштинских институција Вјоса Османи.
Она је за Радио Слободну Европу додала и да ако неко жели да уједини општине око одређених питања и региструје се као невладина организација то није забрањено.
Одговарајући на питање да ли ће испунити захтев међународних партнера који такође траже од Приштине да формира ЗСО, Османијева је рекла да је њихов општи принцип да се све потписано у Бриселу и спроведе, али је додала да је споразум о ЗСО поништио тзв. косовски Уставни суд пошто су 23 члана тог устава прекршена оним што је договорено у Бриселу.
Она је подсетила да Суд дозвољава оснивање удружења која немају извршна овлашћења, већ представљају савез општина које се окупљају око одређених питања и лобирају за њих код централних институција.
На питање зашто се онда не формира ЗСО, Османијева је рекла да је то зато што саме општине не покрећу такву иницијативу, пренео је „Косово онлајн“.
Петар Петковић - Sputnik Србија, 1920, 07.10.2022
СРБИЈА
Петковић: Аљбин Курти је једини и прави фактор нестабилности на КиМ
Мирослав Лајчак - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2022
СРБИЈА
„Новости“: Лајчак са Немцима и невладиним организацијама скицира статут ЗСО
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала