- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Црна Гора у малом: Избори за Подгорицу важни као парламентарни

© Sputnik / Бобан НововићПредизборни плакати и штандови на улицама „Подгорице“
Предизборни плакати и штандови на улицама „Подгорице“ - Sputnik Србија, 1920, 08.10.2022
Пратите нас
Предстојећи избори у Подгорици нијесу само локално гласање, то је тест да странке да виде како су радиле у претходном периоду и да се полако припремају за парламентарне изборе који се могу одржати већ на прољеће са предсједничким, а најдаље за двије године, каже за Спутњик аналитичар Предраг Дрецун уз напомену да је Подгорица Црна Гора у малом.
Локални избори у Подгорици и још 13 црногорских општина заказани су за 23. октобар. Поред Подгоричана локалну власт ће бирати и грађани Бијелог Поља, Бара, Будве, Даниловграда, Жабљака, Зете, Колашина, Пљеваља, Плава, Плужина, Рожаја, Тивта и Шавника.
Локални избори се одржавају у тренутку када је Уставни суд у блокади, Влада у техничком мандату, у процедури је и иницијатива за разрјешење Мила Ђукановића са мјеста предсједника Црне Горе, након што је одбио да на приједлог парламентарне већине од августа 2020. да мандат за састав нове Владе Миодрагу Лекићу. Избори се одржавају по старим законима јер није било политичке воље да се, упркос вишегодишњим позивима Европске уније, спроведе изборна реформа.
Подгоричанима последњих дана звоне телефони сваки час, а са друге стране телефонске линије су анкетари, партија, разних истраживачких агенција. У центру града се дијеле партијски леци, материјали, понеки пано са ликом носилаца листи...
© Sputnik / Бобан НововићПредизборни плакати и штандови на улицама „Подгорице“
Предизборни плакати и штандови на улицама „Подгорице“ - Sputnik Србија, 1920, 07.10.2022
Предизборни плакати и штандови на улицама „Подгорице“

Главна битка за Подгорицу

Главна битка на локалним изборима водиће се у Подгорици гдје живи скоро 200.000 становника, скоро трећина грађана Црне Горе.
За гласове више од 143.000 бирача у Главном граду бориће се партије са девет изборних листа.
Одлучујућа политичка битка водиће се између актуелне градске власти предвођене Демократском партијом социјалиста (ДПС) Мила Ђукановића и њених традиционалних савезника, који су направили су јединствену изборну листу, и са друге стране партија које су на парламентарним изборима 2020. тијесно побиједиле ДПС на државном нивоу.
На тим парламентарним изборима Демократски фронт, Демократе и Грађански покрет УРА, освојиле су у Подгорици близу осам хиљада гласова више од ДПС са коалиционим партнерима.
Аналитичар Предраг Дрецун указује да су након парламентарних избора на свим локалним изборима чланице парламентарне већине побјеђивале ДПС, и у већим градовима попут Никшића и Берана, и очекује да се тај тренд настави и у Подгорици.
Дрецун такође истиче да је јасно уочљиво да су све процрногорске снаге на овим изборима окупљање око ДПС-а.
„Сасвим је нормално да ће они више форсирати причу о угрожености државе, о националним симболима. Мада је у кампањи примјетно да не почињу више сваки скуп са химном, поготово по мјесним заједницама. Људима треба понудити како да ријеше конкретне комуналне проблем. Нажалост, код нас се на локалним изборима, а поготово у Подгорици, увијек наметну и теме назови опстанка државе”, констатује Дрецун. По њему најпријатније изненађење ових избора биће Покрет „Европа сад” која ће, сматра он, од свих листа узети помало гласова.

Боровнић Бојовић на листи ДФ, Вуковић на листи ДПС-а

На листи ДПС, која у Подгорици у влада двадесет година, су Социјалдемократска партија, Социјалдемократе, Бошњачка странка, Либерална партија, Нова љевица, Грађанска иницијатива 21. мај, Демократска унија Албанаца и Демократска ромска партија.
Листу предводи Иван Вуковић, актуелни градоначелник Подгорице, високи функционер ДПС, доктор политичких наука.
Као кључна достигнућа његовог досадашњег управљања Подгорицом, Вуковић наводи уређење града, изградњу модерне инфраструктуре али и податак да је у 2022. години буџет Главног града остварио рекордан приход од преко 100 милиона еура. За наредну годину планиран је на 106 милиона еура, а из опозиције су одмах саопштили да та пројекција није реална и да је усвојена у предизборној кампањи.
© Sputnik / Бобан НововићПредизборни плакати и штандови на улицама „Подгорице“
Предизборни плакати и штандови на улицама „Подгорице“ - Sputnik Србија, 1920, 07.10.2022
Предизборни плакати и штандови на улицама „Подгорице“
Представник Демократског фронта љекарка Јелена Боровинић Бојовић, која је била министар здравља у влади Здравка Кривокапића, на челу је листе „За будућност Подгорице”.
Широј јавности постала је позната када је лијечила митрополита СПЦ Амфилохија од корона вируса, који је преминуо октобра 2020. Блиска је Српској православној цркви.
Ако ДФ оствари добар резултат, могло би се догодити да докторка Бојовић буде прва жена градоначелник Подгорице. Зато је по многима ипсправна одлука челних људи ДФ-а да она буде носилац њихове листе.
У тој коалицији су и Нова српска демократија, Демократска народна партија, Покрет за промјене, Права Црна Гора, Слободна Црна Гора и Југословенска комунистичка партија.
Демократе Алексе Бечића наступиће са двије мање партије, од којих је једна ДЕМОС Миодрага Лекића, који је кандидат за мандатара партија (ДФ, Демократе, УРА) побједница избора 2020. Друга партрија је Уједињена Црна Гора коју предводи Горан Даниловић. Носилац листе, која носи назив „Идемо људи” је дугогодишњи посланик Демократа Данило Шарановић.
Грађански покрет УРА, партија премијера у техничком мандату Дритана Абазовића, наступиће са Савезом грађана ЦИВИС и Албанском алтернативом са слоганом „Може Подгорица, може Црна Гора”, а предводиће је Лука Ракчевић.
Самостално ће наступити и Социјалистичка народна партија вицепремијера у техничком мандату Владимира Јоковића, под слоганом „СНП – Темељно за Подгорицу” мр Небојша Вуксановић”.
Новина на изборима су грађански покрет Преокрет Срђана Перића и покрет „Европа Сад“, који су основали Милојко Спајић и Јаков Милатовић, два министра из експертске Кривокапићеве владе.
Милатовић и Спајић су идејни творци истоимене реформе којом су увећане минималне плате на 450 еура. Том реформом су из мјесечних зарада запослених укинута дотадашња издвајања за здравствену заштиту због чега их дио партија оптужује да су финансијски угрозили црногорско здравство.
Градској изборној комисији Подгорице поднијета је такође Светосавска Српска листа – Саберимо се за Немањин град – мр Мирко Рмандић, као и Странка црногорских Муслимана.
О ширем значају избора у Подгорици говори и чињеница да је у градским фирмама запослено је око 3.500 људи.
Иначе, већина до сада објављених анкета показује да ДПС са традиционалним партнерима осваја у Подгорици око 40 одсто гласова, док остале листе имају око 60 одсто подршке.
Дритан Абазовић - Sputnik Србија, 1920, 07.10.2022
РЕГИОН
Црногорска влада: Абазовић именовао шест саветника, а имао право на 12
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала