- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Партизан ударио главом у Берлински зид

© Фото : АБА лига / Партизан НИС / Драгана СтјепановићТренер КК Партизан – Жељко Обрадовић
Тренер КК Партизан – Жељко Обрадовић - Sputnik Србија, 1920, 08.10.2022
Пратите нас
Партизан се после девет година вратио у Евролигу и није се добро провео на гостовању Алби. Црно-бели су на челу са Зораном Савићем и Жељком Обрадовићем имали два лета да саставе екипу по вољи, буџет конкурентан европским екипама, али су већ у првој утакмици на повратку у елиту ударили у Берлински зид. И примили 100 поена.
Почетак је сезоне, не треба доносити неке велике закључке, јасно је и да Партизан на гостовању Алби није могао да рачуна на повређене играче попут Алексе Аврамовића и Алена Смаилагића, али кроз припремне мечеве, дуел против Цибоне у АБА лиги, те овај први у Евролиги, јасно је да је највећи проблем црно-белих одбрана.
Алба је Партизану убацила 61 поен за полувреме, укупно 100. Превише да би се причало о озбиљној кошарци.
Цибона, која је овог лета једва нашла начин и средства да игра Јадранску лигу дала је Партизану 81 поен, од тога чак 26 у првој четвртини, у првој утакмици црно-белих на Јадрану. Партизан јесте убацио фантастичних 105 поена на том мечу, али се и на том примеру види да црно-бели не играју ону „вујишевићевску кошарку“ на примљен поен мање, него обрнуто, на кош више.
А против евролигашких екипа то може да се заврши као што је било у Берлину. Надају се навијачи црно-белих да то неће постати тренд јер тек следе мечеви против најјачих европских екипа као што су Реал Мадрид, Барселона, Олимпијакос, Ефес...
Погледајмо и резултате током припрема, мада њих увек треба узимати са дозом опреза, јер Партизан у неким утакмицама није рачунао на све играче, ту су и повреде и изостанци. Али, одбрана није функционисала.
Слога је црно-белима убацила 83, Борац 94, Фуенлабрада 98, Хувентуд 92, Барселона 75, Манреса 96, Локомотива 70, Зенит 81, Уникс 83.
Још и са Цибоном и Албом, тренд је јасан. Партизан не игра довољно добро у одбрани. И то је његов највећи проблем.

Ко су Партизанови плејмејкери?

Жељко Обрадовић и Зоран Савић су протекла два лета имали буџет да скроје тим по мери.
Првог лета на позицију плејмејкера довели су Јама Мадара и Даласа Мура. Једног мање искусног играча на позицији један, а други је стигао из Кине, недовољно познат и афирмисан.
Као резултат свега, односно слабе игре споменутог двојца, Алекса Аврамовић се померио на позицију један, позицију плејмејкера, па је носио сезону на својим плећима, уз помоћ Мадара и Мура.
Овог лета очекивало се да ће Партизан исправити тај, можемо рећи и пропуст, али од свега стигао је Данте Егзум. Који може да игра на месту плејмејкера, али није чистокрвни плејмејкер. Кроз каријеру је играо највише на позицијама два и три.
Епилог је тај да је Партизанову игру у Берлину организовао Егзум, као и Данило Анђушић који је чист бек шутер и нема изражене организаторске способности. Никада није играо на месту јединице.
Анђушић је меч завршио са две асистенције и 14 поена, Егзум са четири и 22 дата поена. Јасно је да је и Егзум више стрелац, него ли играч окренут разигравању играча. То апсолутно важи и за Анђушића.
Мадар је провео на мечу мало мање од два минута, њега мучи повреда па је и то утицало да Анђушић буде други организатор игре. Видећемо колико је млади Израелац напредовао током лета и да ли може да се носи са евролигашким нивоом.
Такође, видећемо да ли ће Партизан доводити накнадно плејмејкера, а чак и да дође данас, то је најтежа позиција за уигравање и од ње зависи цела екипа. Потребно је време да се нови организатор игре уигра, а време за уигравање и склапање тима је прошло.
Једно је сигурно, неке промене су потребне.
У Берлину Партизан није добро изгледао.
Партизан Алба - Sputnik Србија, 1920, 08.10.2022
СПОРТ
Партизан доживео „хладан туш“, а Обрадовић има само једну замерку
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала