Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Протест против изручења Асанжа и у Србији /видео, фото/

© Sputnik / Александар МилачићПорука на мајици Емира Кустурице "Слобода за Џулијана Асанжа"
Порука на мајици Емира Кустурице Слобода за Џулијана Асанжа - Sputnik Србија, 1920, 08.10.2022
Пратите нас
Протест против одлуке британских власти да изруче оснивача Викиликса и новинара Џулијана Асанжа САД одржан је данас испред Амбасаде Велике Британије у Београду.
Протест против изручења Асанжа у Београду организовали су Синдикат новинара Србије (СИНОС), Удружења новинара Србије (УНС) и Независно удружење новинара Србије (НУНС).
Група новинара и сниматеља локалних и регионалних медија окупила се у Грачаници, придружујући се протесту против изручења Асанжа.
Протести против изручења Асанжа одржани су и у другим градовима света, у 50 земаља, па је тако у Лондону формиран живи ланац око зграде парламента, док је у Мелбурну одржан протестни марш.
Учесници протеста у Београду блокирали су улицу испред амбасаде Велике Британије, а прочитано је и писмо СИНОС-а, УНС-а и НУНС-а, које ће у понедељак бити предато амбасади. У писму се наводи да ће последица изручења Асанжа бити забрана слободе говора и истраживачког новинарства.
Како се додаје у писму, изручење Асанжа значи његову осуду на смрт, али и неповратно деградирање новинарства широм света.
Џулијан Асанж, оснивач Викиликса, ухапшен је у Лондону 2019, пошто је изашао из амбасаде Еквадора, где је годинама био у егзилу. САД су Асанжа оптужиле због објављивања снимка америчке војске, на којем се види убијање цивила у Ираку. На терет му се ставља одавање државне тајне, јер је тај снимак, према оптужници, нелегално прибавио уз помоћ Челси Менинг, која је тада радила као аналитичар у америчкој војсци.
Џулијан Асанж протест у Лондону - Sputnik Србија, 1920, 24.06.2022
СВЕТ
Уредник Викиликса: Америка прогања Асанжа јер је открио истину о њиховим грешкама
Акција у знак подршке Џулијану Асанжу испред зграде суда у Лондону  - Sputnik Србија, 1920, 18.06.2022
СВЕТ
Задат самртни ударац слободи мисли на Западу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала