Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Принц Филип: Краљ Александар – прва жртва фашизма у Европи

© Sputnik / Лола ЂорђевићАлександар I Карађорђевић (Државни Архив Србије)
Александар I Карађорђевић (Државни Архив Србије) - Sputnik Србија, 1920, 09.10.2022
Пратите нас
На Опленцу је државном церемонијом обележено 88 година од убиства краља Александра Првог Карађорђевића, у атентату 1934. године у Марсељу. Принц Филип Карађорђевић је поручио да је краљ Александар Први један од највећих владара којег смо имали и истакао да очекује да ће Београд добити споменик достојан витешког краља.
Државну церемонију на Опленцу предводио је државни секретар Министарства за рад, борачка и социјална питања Сретен Селаковић, а венце су положили и представници Војске Србије, општине Топола, Задужбине краља Петра Првог, као и представници бројних Удружења грађана, наводи се у саопштењу Министарства.
Церемонији су претходили литургија и парастос у породичном маузолеју Цркве Светог Ђорђа на Опленцу, којем су присуствовали принц Филип и принцеза Даница, кнез Михаило и кнегиња Љубица са кћеркама кнегињама Наталијом и Исидором, и бројни поштоваоци дела краља Александра Првог Карађорђевића.

„Очекујем да ће Београд добити споменик“

Принц Филип Карађорђевић је рекао да је краљ Александар Први страдао као прва жртва фашизма у Европи.
„Дошло је време када народ може да разобличи неистине оних који су писали послератну историју желећи да умање дело и деградирају лик мог прадеде краља Александра Првог. Очекујем да ће наше власти имати слуха и разумевања и да ће Београд добити споменик достојан витешког краља“, рекао је принц Филип.
Подсетио је да се у центру Париза налази споменик посвећен краљу Петру Првом и краљу Александру, и додао да не постоји разлог да наша престоница не добије такав споменик.
Краљ Александар Први Карађорђевић, главнокомандујући српске војске у Првом светском рату, убијен је у Марсељу 9. октобра 1934. године, а његов саркофаг налази се у Цркви Светог Ђорђа на Опленцу у Тополи.
„Пуцњи у Марсеју“ - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2022
КУЛТУРА
„Пуцњи у Марсеју“: Прави мотиви убиства краља Александра и почетка Другог светског рата
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала