- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

САД: Извиђачки авион био на планираном лету у време експлозија на гасоводима „Северни ток“

© AP Photo / Greg WoodАвион америчке морнарице П-8 "Посејдон" полеће са аеродрома у Перту у Аустралији
Авион америчке морнарице П-8 Посејдон полеће са аеродрома у Перту у Аустралији - Sputnik Србија, 1920, 09.10.2022
Пратите нас
Извиђачки авион америчке морнарице налазио се изнад места оштећења гасовода „Северни ток“ убрзо након избијања ванредне ситуације у оквиру свог планираног лета, објаснила је Команда америчких морнаричких снага за Европу и Африку.

„Авион америчке морнарице П-8А ‘Посејдон’, приказан у подацима праћења, био је на рутинском поморском извиђачком лету изнад Балтичког мора и није повезан са цурењем из гасовода ‘Северни ток’“, саопштила је за Спутњик америчка команда.

Америчка морнарица приметила је да авиони Шесте флоте САД често полећу из савезничких база како би побољшали ефикасност и усклађеност.
Раније су медији писали да је амерички извиђачки авион прелетао у близини места експлозије на гасоводима „Северни ток“ и „Северни ток 2“. Авион П-8А „Посејдон“ полетео је са Исланда и налазио се над Северним морем у тренутку када се догодио инцидент, а до тога је извео два прелета изнад Пољске, након чега се упутио ка Балтичком региону, куда и пролазе гасоводи.
Терористички напади на догодили су се 26. септембра одједном на два руска извозна гасовода у Европу – „Северни ток“ и „Северни ток 2“. Немачка, Данска и Шведска не искључују могућност да је у питању циљана диверзија.
Место цурења гаса на гасоводу Северни ток у Балтичком мору - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2022
РУСИЈА
Шведска завршила истрагу: Подгрејане сумње да је узрок цурења на „Северним токовима“ – диверзија
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала