- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Шведска завршила истрагу: Подгрејане сумње да је узрок цурења на „Северним токовима“ – диверзија

© AP Photo / Swedish Coast Guard via APМесто цурења гаса на гасоводу "Северни ток" у Балтичком мору
Место цурења гаса на гасоводу Северни ток у Балтичком мору - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2022
Пратите нас
Истрага Службе безбедности Шведске подгрејала је сумње у то да је узрок цурења на „Северним токовима“ – диверзија, наводи се у саопштењу службе.
„Истрага шведске Службе безбедности на месту инцидената на 'Северном току 1' и 'Северном току 2' је завршена. Истрага је појачала сумње у недопустиву саботажу. Истрага на листу места је показала да су се догодиле експлозије у близини 'Северног тока 1' и 'Северног тока 2'“, наводи се у саопштењу.
Пошто је увиђај на месту инцидената завршен, приступ зони у подручју цурења на гасоводима више није ограничен, прецизира шведска страна.

Инцидент на гасоводима

Компанија „Норд стрим 2 АГ“ прошле недеље је саопштила да се на једном од кракова „Северног тока 2“ (напуњеног техничким гасом након изградње) догодила ванредна ситуација у водама Данске у близини острва Борнхолм, праћена наглим падом притиска. Узроци нису познати, увиђај је у току, прецизирали су из компаније. Затим је оператор гасовода „Северни ток“, „Норд стрим АГ“, пријавио да је смањен притисак на оба крака (рад гасовода прекинут је крајем августа, али је он остао напуњен гасом). Узроци такође нису познати.
Рад гасовода „Северни ток“ обустављен је крајем августа због проблема са ремонтом „Сименсових“ турбина изазваних санкцијама Запада. Међутим, гасовод је остао напуњен гасом.
Цеви гасовода Северни ток 2 - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2022
РУСИЈА
Захарова: Не дозволити власнику да учествује у истрази око „Северних токова“ значи да се нешто крије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала