- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Кинеска компанија поставила робота за извршног директора /видео/

CC0 / Pixabay / Мали робот
Мали робот - Sputnik Србија, 1920, 10.10.2022
Пратите нас
Женски робот вештачке интелигенције (АИ) по имену Тан Ју именован је за извршног директора подружнице велике кинеске компаније за производњу и развој софтвера за игре. Овај робот ради 24 сата 7 дана у недељи и, наравно, не прима плату.
Како наводи портал „Франс инфо“, идеја о коришћењу вештачке интелигенције за вођење компаније родила се 2017. Кинеска компанија „Нет драгон вебсофт“ је одлучила да створи виртуелног запосленог и да му да одговорности. Компанија је у то време желела да покаже својим купцима да вештачка интелигенција коју је развијала за игре такође може да функционише у стварном животу компаније.
Стога је робот-жена лик Танг Ју почела да ради као потпредседница компаније пре него што је именована на позицију извршног директора. Интерно се зове виртуелни дигитални лидер, али има физички изглед. Лице генералног директора робота појављује се на компјутерским екранима у фирми у виду хуманоида, у строгом костиму и са уредном фризуром.
Али да ли робот заиста води посао? Да и не, јер очигледно је да су људи ти који програмирају робота и који га могу искључити у било ком тренутку. Њене моћи стога нису неограничене, али када се програм покрене, извршни директор ради на готово „нормалан“ начин. Она је у стању да одобрава, потписује документе, као и сваки генерални директор, али и да управља пројектима, оцењује рад особља и евентуално одлучује о казнама.
„Танг Ју ће поједноставити процесе, побољшати квалитет радних задатака и брзину извршавања“, наводе из подружнице. Компанија истиче своју рационалност и логику, јер за разлику од људи, ова директорка нема осећања, може да ради 24 сата дневно, и све то без плате.
Маск представио прототип хуманоидног робота - Sputnik Србија, 1920, 01.10.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Илон Маск представио хуманоидног робота: Производићемо милионе примерака /фото, видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала