- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Прекретница: Зеленски и Запад добили поруку да са Русијом више нема шале

© Sputnik / Гавриил Григоров / Уђи у базу фотографијаВладимир Путин
Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 10.10.2022
Пратите нас
Путинова команда да се употребе високопрецизне ракете и гађају стратешки објекти у Украјини је прекретница и порука не само Зеленском, већ и Западу, да са Русијом више нема шале, каже за Спутњик новинар Бранко Влаховић поводом дејстава руских оружаних снага и оцене председника Путина да је инцидент на Кримском мосту био терористички напад.
Влаховић истиче да је након напада на Кримски мост украјинско руководство добило залет, а у Кијеву је у суботу и недељу владала огромна еуфорија, до те мере да су се чак млади људи сликали поред велике слике моста у пламену која је била постављена у украјинској престоници.

Више нема шале

„Данас је, међутим, ситуација сасвим другачија, влада општа паника и бежанија, а људи су схватили да је руска армија ипак много јача од украјинске и да је оно што је Путин говорио раније, да нису употребљени сви капацитети, потпуно тачно, као и да ће сада, када више нема шале, бити употребљени сви ресурси како би Русија остварила бар један део циљева које је поставио Путин”, указује Влаховић.
Путинова одлука да се ракетирају важни украјински објекти, војна и енергетска инфраструктура био је, оцењује дугогодишњи дописник Новости из Москве, изнуђен потез. Влаховић сматра да је руски председник морао да изда такву команду и да су тога били свесни и Путинови најближи политички сарадници, али и многи други.
„Рецимо, лидер странке „Праведна Русија” Сергеј Миронов је после диверзије на Кримском мосту рекао да је специјална операција завршена, да се више нема куд и да се мора кренути у прави рат из простог разлога што је ситуација једноставно кренула на ту страну да више нема никакве шале”, наводи Влаховић.

Пораст оптимизма

И Дмитриј Медведев, један од најближих Путинових сарадника и земљак, такође је рекао да нема више никакве друге могућности, да мора да се иде максимално оштро, додаје наш саговорник.
„То је и учињено и захваљујући томе, а данас сам пратио расположење и коментатора, и обичних људи, поново је подигнут тонус оптимизма, јер су људи у једном тренутку, после свега што се догађало на фронту и где су изгубљени неки градови, почели да постављају питања куда све то води и шта треба да се уради да се заустави напредовање Украјинаца”, каже новинар.
У том смислу је, примећује Влаховић, главна порука Путиновог говора на Савету безбедности да ће Русија на сваку терористичку акцију коју на њеној територији буде организовао кијевски режим одговорити много жешће.

Запад нема шта да замери обрачуну са терористима

Путинов потез је, уверен је новинар, врло значајан из још једног разлога.
„Наиме, велики број западних медија је објавио да су терористичку акцију на Кримском мосту организовале украјинске службе, а знамо да Запад на такве ствари увек одговара жестоким реваншом. Према томе, на Западу може да се дигне некаква бука због руског одговора, али Путину, у суштини, не могу да замере због тога што је направио одмазду за то што се догодило у суботу на Кримском мосту”, категоричан је Влаховић.
На питање да ли је Кримски мост био црвена линија за руског лидера, Влаховић каже да Путин више не говори о црвеним линијама.
„У Кијеву су се подсмевали и говорили како је руска армија постала немоћна, како немају више ракета, а Путин им је на овај начин доказао да руска армија има са чиме да одговори. Када је реч о Западу, они ће нормално, без обзира на то што добро знају ко је организовао терористички акт на Кримском мосту, гунђати и тврдити да Путин гађа цивилне циљеве, али се Путин више неће на то обазирати, нарочито после овога што је Запад направио на гасоводима на Балтику”, сматра новинар.
Према његовим речима, рачунати на то да се са Западом може наћи некакав заједнички језик је апсолутно нереално.
„Путин мора да води рачуна о интересу Русије и свог најближег савезника Белорусије, а то да ли ће му неко замерати или не заправо уопште не би требало да га тангира, из простог разлога што он мора да покаже да има армију која може да победи Украјину на бојном пољу”, закључује Бранко Влаховић за Спутњик.
Председник Русије Владимир Путин се у понедељак обратио Савету безбедности Руске Федерације и истакао да ће одговор на терористички напад на Кримском мосту бити жесток. “Кијевски режим је својим дејствима фактички сам себе изједначио са међународним терористичким групама, најгорим групама. Више не можемо, а да не одговоримо на овакве злочине”, поручио је руски лидер.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала