- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Припадници артиљеријског одреда Вагнер поред хаубице Д30 калибра 122мм - Sputnik Србија

УЖИВО Украјинске снаге „Химарсима“ гађале силосе у Запорошкој области

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини траје 229 дана. Инцидент на Кримском мосту био је терористички напад, изјавио председник Русије. Кијев гомила стране плаћенике у Запорошкој области. Широм Украјине одјекују експлозије, украјински медији преносе да су ракетни напади забележени у Кијеву, Лавову, Дњепропетровску, Одеси и другим градовима.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:09 10.10.2022
Заседање Генералне скупштине Уједињених нација у Њујорку - Sputnik Србија, 1920, 10.10.2022
РУСИЈА
Генерална скупштина УН одбила тајно гласање о резолуцији о референдумима
21:52 10.10.2022
Министарство иностраних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 10.10.2022
РУСИЈА
Захарова: Позиви Вашингтона на мировне преговоре о Украјини ─ лицемерје
21:11 10.10.2022
21:08 10.10.2022
Представници министарстава одбране САД, Француске, Немачке и Велике Британије разговарали су о подршци Украјине пред предстојећи састанак министара одбране НАТО-а, саопштио је Пентагон.
„Они су нагласили значај јединства и уверили у непоколебљивој подршци украјинског суверенитета и територијалног интегритета“, наводи се у саопштењу.
Представници су такође разговарали о ситуацији на Блиском истоку, у Африци и Индопацифичком региону.
20:48 10.10.2022
Европска унија позива на дијалог са Русијом о Украјини, а Крим се више не помиње као „анектирана територија“, преноси лист „Eu Observer“, који је дошао у посед најновијег нацрта резолуције Генералне скупштине УН о Русији.
▪ Резолуција наглашава потребу „дијалога, преговора, посредовања и других мирних средстава за решавање сукоба у Украјини“.
▪ У нацрту резолуције је наведено да је Русија анектирала Крим. У коначној верзији од 7. октобра о Криму нема ни речи.
▪ Иницијатори резолуције су забринути што земље које не припадају Западу нису подржале претходне резолуције. Осим тога, примећује се „умор“ многих западних земаља од сукоба.
▪ Западне земље су израчунале: На последњој Генералној скупштини УН 92 лидера држава или уопште нису говорили о сукобу у Украјини, или су говорили, али нису жигосали Русију.
Гласање о новом нацрту резолуције одржаће се у среду. Русија инсистира да оно буде тајно, јер ће у супротном земље бити подвргнуте притисцима Запада.
18:30 10.10.2022
Украјинске трупе извеле су напад на силосе у Запорошкој области, једна особа је рањена, саопштио је члан главног савета регионалне администрације Владимир Рогов.
„Два силоса са житом нашла су се под ватром украјинских нациста. У току је прецизирање количине изгорелог жита. Један од мештана је тешко рањен, указана му је лекарска помоћ и тренутно је у стабилном стању“, написао је Рогов на свом Телеграму.
Према његовим речима, напад на цивилне објекте изведен је из америчког вишецевног бацача ракета „Химарс“.
18:16 10.10.2022
Планирано је да сви радови на оправци Кримског моста буду завршени у року од месец и по дана, изјавио је шеф Крима Сергеј Аксјонов.
17:31 10.10.2022
Запорошка нуклеарна електрана ​​наставља да ради на дизел-генераторе, у електрани нема ванредних ситуација, радијациони фон је нормалан, изјавио је за Спутњик члан Главног савета администрације Запорошке области Владимир Рогов.
Према његовим речима, у току је ремонт високонапонских далековода које су оштетиле украјинске трупе.
„После њихове поправке, ако украјинске трупе престану да гранатирају, биће могуће покренути енергетске блокове и почети са снабдевањем струје“, нагласио је Рогов.
Раније су украјинске трупе оштетиле последњи далековод који повезује Запорошку нуклеарку са украјинским енергетским системом. Станица је прешла на аутоматски рад на дизел-генераторе.
17:23 10.10.2022
Инцидент на Кримском мосту - Sputnik Србија, 1920, 10.10.2022
РУСИЈА
На Кримском мосту ће бити замењена два железничка распона
16:50 10.10.2022
Пушилин: Снаге ДНР напредују у угљедарском и марјинском правцу
Уочава се извесно напредовање снага Доњецке Народне Републике у правцу Угљендара и Марјинска, саопштио је вршилац дужности лидера ДНР Денис Пушилин на свом Телеграму.
„Што се тиче угљедарског правца, веома озбиљно ради оперативно-ратна тактичка формација ‘Каскад’, момци заиста напредују у тешким условима… На угљедарском правцу такође ради и рударска дивизија. Што се тиче марјинског правца – видимо одређено напредовање“, рекао је Пушилин.
Пушилин је додао да „постоје одређени успеси у правцу Авдејевке. Крећемо се у правцу Первомајског“.
„Све у свему, по данашњим догађајима видимо да се приступи мењају и то ће се одразити и на ослобађање територије републике у целини“, оценио је он.
16:29 10.10.2022
Аустријски канцелар Карл Нехамер - Sputnik Србија, 1920, 10.10.2022
Специјална операција у Украјини
Аустријски канцелар позвао Русију и Украјину на преговоре
16:13 10.10.2022
Министар одбране Белорусије Виктор Хрењин изјавио је да су планови белоруске војске дефанзивне природе, али да ће у случају агресије на земљу одговор бити тренутан и оштар.
„Наши планови су одбрамбени. У случају да нас нападну. Ако бар један метар белоруске земље буде подвргнут агресији. Како је рекао главнокомандујући (председник Белорусије), одговор ће бити тренутан и оштар. Зато још једном упозоравамо на провокације. Ви не желите рат са нама – не желимо га ни ми“, рекао је министар.
Он је такође упозорио Украјину и земље ЕУ суседе Белорусије да ако не буду предузимали погрешне кораке, неће бити ни рата.
16:10 10.10.2022
Украјина ствара утврђења на граници са Белорусијом, саопштило је Министарство унутрашњих послова Украјине.
Заменик министра унутрашњих послова Украјине Игор Бондаренко извршио је инспекцију дела границе са Белорусијом, проверавајући готовост јединица за сузбијање потенцијалне агресије, наводи се на Телеграму Министарства.
„Активно се стварају утврђења, јачају структурне јединице, разрађује се сарадња између безбедносних и одбрамбених снага Украјине“, наводи се у саопштењу.
Појачана је координација између украјинских граничара, представника националне полиције и Националне гарде у регионима који се граниче са Белорусијом. Према речима Бондаренка, размотрени су сви, укључујући и „најнегативнији“ сценарији развоја догађаја како би се обезбедио отпор „свих формата инвазије“.
15:21 10.10.2022
Дописник Спутњика, који се налази на првој линији фронта у ЛНР, снимио је борбена дејства артиљераца групе „Вагнер“.
15:17 10.10.2022
Оштећења на носачу Кримског моста биће санирана до краја недеље, изјавио је заменик руског премијера Марат Хуснулин.
Хуснулин је на састанку премијера Русије Михаила Мишустина и са вицепремијерима рекао да је анализирање тежине оштећења још у току и да рониоци проверавају носаче моста.
14:43 10.10.2022
ИК Русије покреће кривични поступак поводом видео-снимка из Купјанска
Председник Истражног комитета Русије Александар Бастрикин наложио је да се покрене истражни поступак поводом видео снимка из Купјанска, на ком су приказана убиства цивила, саопштено је на Телеграм каналу ИК Русије.
У саопштењу се наводи да ће руски истражитељи предузети мере за утврђивање околности погибије цивила, као и свих лица, умешаних у мучења и убиства и да ће исти кривично одговарати.
14:20 10.10.2022
Ситуација у Херсонској области је стабилна, Оружане снаге Русије осигуравају безбедност граница региона, изјавио је у понедељак председник регионалне владе Сергеј Јелисејев.
14:14 10.10.2022
13:37 10.10.2022
У Луганској Народној Републици откривена је мрежа агената Службе безбедности Украјине, коју чине бивши украјински чиновници, рекао је за Спутњик извор из једног од безбедносних ресора ЛНР.
„Откривена је мрежа агената украјинских специјалних служби коју су чинили чиновници разних нивоа. Мрежа је коришћена за прикупљање информација у интересу украјинске специјалне службе, укључујући корекције за ракетне нападе Оружаних снага Украјине на цивилне објекте у ЛНР“, навео је извор.
13:25 10.10.2022
Европска унија не коментарише терористички напад на Кримском мосту
Европска унија не коментарише терористички напад на Кримском мосту, пошто нема довољно информација и не верује подацима истраге из Русије, изјавио је у Бриселу званични представник спољнополитичке службе ЕУ Петер Стано.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала