- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бела кућа: Маск не представља америчке власти када говори о Украјини

© AP Photo / Patrick PleulИлон Маск
Илон Маск - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2022
Пратите нас
Амерички предузетник Илон Маск не представља власти Сједињених Америчких Држава када се изјашњава о решавању сукоба у Украјини, рекао је координатор за стратешке комуникације у Савету за националну безбедност САД Џон Кирби.
Кирби је упитан да прокоментарише вести да је амерички милијардер наводно разговарао са руским председником Владимиром Путином о решавању ситуације у Украјини.

„Пустићу господина Маска да сам открије детаље својих разговора. Јасно је да он не представља Владу САД“, рекао је он.

Према речима Кирбија, „украјински председник Владимир Зеленски сам треба да одреди када је право време да почне преговоре“ са Русијом.
„Не планирамо да му то диктирамо“, нагласио је амерички представник.
Касније је Илон Маск објавио на Твитеру да није разговарао са председником Путином о плану мирног решавања сукоба у Украјини.
„Не, то није тачно. Разговарао сам са Путином само једном, пре можда око 18 месеци. Тема разговора је био свемир“, написао је Маск на Твитеру.
Раније је амерички бизнисмен предложио своје виђене решавања сукоба у Украјини. Маск је навео четири тачке „украјинско-руског мира“ и позвао кориснике да изразе свој став према нацрту. Са бизнисменом се до сада слаже 58,7 одсто учесника анкете, док је против – 41,3 одсто.
Према његовом плану, требало би да се одржи „поновно гласање у анексираним регионима под надзором УН“, Крим остаје „формално део Русије, какав је био од 1783. године (пре Хрушчовљеве грешке)“, давање гаранција за водоснабдевање Крима и неутралан статус Украјине.
Након бурних реакција на овај пост, Маск је наставио да пише о ситуацији у Украјини.

Америка неће слати војску у Украјину

Кирби је рекао да америчка администрација не тежи сукобу са Русијом, те да је то „председник Џо Бајден врло јасно рекао“. Такође је потврдио да Вашингтон и даље нема намеру да шаље америчке војнике у Украјину.
„Наш став по том питању се није променио. Нико не жели да овај сукоб пређе у нуклеарну димензију и ми не видимо разлоге за то“, додао је портпарол Беле куће.
Према његовим речима, такав развој догађаја значио би катастрофу за све стране, укључујући саму Русију. Кирби је нагласио да у Вашингтону у овој фази не виде назнаке да се Русија спрема да било где употреби нуклеарно или друго оружје за масовно уништење.
Илон Маск - Sputnik Србија, 1920, 04.10.2022
Специјална операција у Украјини
Кремљ: Врло позитивно што Маск тражи начине за решавање кризе у Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала