- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

„Шарапова, да ли сте то Ви?“

© Фото : ТСС/Неда МилетићТеодора Новаковић
Теодора Новаковић - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2022
Пратите нас
Тениски мечеви увек су у својим редовима на трибинама окупљали позната лица из спортског и друштвеног живота града, државе, света. Није изненађење срести на турниру који није ранга највећих и најпрестижнијих личности које су у свом послу изградили велике каријере и оставили печат у историји свог занимања.
Тако се у тениским круговима још увек препричава да је легендарни Бјорн Борг одмах по освајању Вимблдона као највећа тениска звезда у свету у том тренутку дан након великог славља седео на трибинама ТК Партизан у Београду и бодрио његову тадашњу девојку која је играла за селекцију Румуније на Балканским играма.
На теренима Тениског клуба Црвена звезда у Београду ове недеље игра се међународни професионални УТР турнир за сениорке и сениоре и окупља укупно 40 такмичара који се боре за наградни фонд 50.000 долара.

И док је од раних јутарњих часова прштала шљака на свих шест терена Црвене звезде истовремено, на чувеној „Звездиној тераси“ једна девојка је привукла пажњу свих присутних. На први поглед свима се учинило да је реч о славној руској тенисерки Марији Шараповој. Кренуло је распитивање ко је девојка која неодољиво подсећа на Гренд слем шампионку Шарапову, на крају је уследило питање „Шарапова, да ли сте то Ви?“

Уследио је широк осмех и љубазан одговор бивше српске тенисерке, сада апсолвента Стоматолошког факултета у Београду, Теодоре Новаковић која је рођена у Приштини и која сада са породицом живи у Београду.
На „Звездиној тераси“ је седела и бодрила брата Новака Новаковића који је играо меч на УТР такмичењу.

Турнир на теренима Звезде

Тенис је увек у акцији, увек жив и актуелан. Ковање нових звезда је непрестано, непресушно, исто као и борба на терену која је немилосрдна, који гради поене који боје комплетну каријеру играча. Сваки турнир има свој значај, сваки нови доноси надоградњу и утирање пута ка жељеном циљу који је увек један, освајање трофеја, наслова шампиона и што бољи пласман на ранг листама. Једно од таквих такмичења које има вишеструку важност актерима на терену обележиће ову недељу у Београду на теренима ТК Црвена звезда.
Ковање нових звезда на Звезди тећи ће кроз међународни турнир за сениорке и сениоре – УТР турнир и подршку Дата Дривен Лаба, са наградним фондом 50.000 долара за обе конкуренције од 10. до 16. октобра 2022. и окупиће 40 тенисерки и тенисера. Од 2021. на светској сцени појавио се УТР (Универсал Тенис ратинг) формат турнира који се бодују за све ранг листе (АТП, ВТА, ИТФ и Тенис Европе) поред УТР ранг листе.
УТР ранг је веома важан за тенисере који одлуче да студирају у САД јер омогућава Универзитетима да процене квалитет играча и понуде им стипендије за школовање, али који доноси и новчане награде учесницима.
Најтрофејнији тениски клуб у Србији, Црвена звезда препознала је значај овог такмичења.
„Задовољство нам је што ће ова недеља која је пред нама бити испуњена целодневним мечевима високог квалитета и што окупља младост, енергију, такмичаре који се боре за своје место на светској тениској мапи коју чине АТП и ВТА листе и такмичења. Звезда је увек била расадник талената, фабрика асова, сада на овом нашем путу имамо велику помоћ Дата Дривен Лаба и захваљујући томе такмичаре можемо пратити од самих почетака до профи нивоа. УТР је уводно такмичење за велике професионалне и чине га играчи ранга од 200 до 1000 на АТП и ВТА листама, изузетно је значајно за играче који се пробијају на профи сцени и у преговорима смо да на теренима Звезде у 2023. имам два оваква турнира“, објашњава директор ТК Црвена звезда Слободан Војиновић.
Турнир се игра по групном систему, 5 група по 4 тенисера. Најбољи из сваке групе ће бити полуфиналисти и ући у борбу за титулу и победнички чек.
„Право учешћа на УТР турнирима који се организују како широм света тако и у Србији имају играчи који поседују УТР рејтинг, што је најтачнији систем рејтинга тениса у синглу на свету и пружа најтачније мерило нивоа вештине играча и сваки играч може да има бесплатно овај рејтинг. Србија је једна од родоначелница овог такмичења у Европи јер је међу првима организовала ове турнире на самим почецима ове сада глобалне приче која окупља на хиљаде тенисерки и тенисера са свих страна меридијана. УТР Про тениска турнеја званично је започела 1. јануара 2021. године, са трогодишњим ангажовањем од преко 20 милиона америчких долара да глобално подржи тенис новчаним наградама, подршком места, технологијом, логистиком и приликама за такмичење”, објашњава Бојана Бербари, директор маркетинга УТР организације.
Тенис је професија широког спектра, обухвата и професионалце на највишем могућем нивоу такмичења, али и јуниоре, колеџ играче, младе тренере, такмичаре у изузетно јаким лигама које су увек актуелне и популарне. На њиховом путу потребна им је велика подршка уз непорестани рад и жар за победом.
„У августу ове године стекли смо поузданог партнера Дата-Дривен Лаб. За ДДЛ, наше партнерство није ограничено на обично брендирање. То је суштински елемент политике друштвене одговорности коју компанија континуирано спроводи. За ДДЛ, спорт одражава одлучност, издржљивост, жртву и тежњу ка победи. Њихов допринос развоју српског спорта и нашег клуба ствара нове могућности и шири видике за будуће победнике светских такмичења. Наша сарадња нам је омогућила да улажемо више труда и ресурса у наше играче и њихово учешће на међународним турнирима и тренинг камповима и у постепено унапређење клупске инфраструктуре. Ово последње нам омогућава да будемо домаћини међународних догађаја на међународним клупским турнирима попут овог. Имамо велике планове за предстојећу сезону. Заједно са Дата-Дривен Лаб-ом покренули смо бесплатну јесењу школу за почетнике и потписали уговоре са неколико полазника, припремајући клуб за зимски период и тренажни процес”, закључио је Војиновић.
Мария Шарапова радуется победе в матче 1/4 финала розыгрыша Кубка Федерации по теннису, 2012 год - Sputnik Србија, 1920, 16.07.2022
СПОРТ
Да ли је Вимблдон „поништио“ и Шарапову?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала