- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

НАСА: Избацили смо астероид из орбите /видео, фото/

© Wikipedia / NASA/JHUAPL/Steve Gribben/Public domainИлустративни приказ летелице ДАРТ која треба да скрене са путање астероиде Дидимос и Диморфос
Илустративни приказ летелице ДАРТ која треба да скрене са путање астероиде Дидимос и Диморфос - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2022
Пратите нас
Свемирска летелица ДАРТ, коју је Америчка агенција за истраживање свемира (НАСА) намерно срушила на астероид Диморфос, успела је да избаци астероид из његове природне орбите, саопштио је данас шеф НАСА, бивши амерички астронаут Бил Нелсон.
Налази података који су анализирани у протекле две недеље показали су да је мисија судара летелице са астероидом 26. септембра постигла свој примарни циљ - промену смера кретања астероид, саопштила је НАСА на конференцији за штампу.
Пре удара ДАРТ-а, астероиду Диморфос било је потребно 11 сати и 55 минута да пређе круг око већег астероид Дидимоса, око кога кружи. После удара, због промене орбите, Диморфосу је потребно 11 сати и 23 минута да направи круг око Дидимоса, наводе из НАСА.
Летелица се сударила са астероидом при брзини од 22.530 километара на сат.
НАСА је извела ову мисију у оквиру тестирања скретања астероида са путање и представља прву пробу ове врсте за спасавање Земље од могућег уништења у судару са другим небеским телима.
Снимак неколико минута после судара ДАРТ-а и астероида Диморфос - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Шта се догодило у свемиру: Прве фотографије судара свемирске летелице са астероидом
Астероид - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Право у мету: Свемирска летелица ударила у астероид, НАСА тврди да неће пасти на Земљу /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала