- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Осрамоћено име Црне Горе: У Морињу негодују због спорне спомен-плоче и поручују – биће уклоњена

© Фото : Уступљено СпутњикуСпомен-плоча у Морињу
Спомен-плоча у Морињу - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2022
Пратите нас
Предсједник Мјесне заједнице Морињ Шпиро Вуловић казао је за Спутњик да је спомен плоча постављена на објекат сабирног истражног затвора у Морињу нелегално постављена и да ће она у скоро вријеме бити уклоњена.
Вуловић је за читав тај догађај, када су у понедјељак мјештани Мориња затворили пут да делегација са Ранком Кривокапићем, министром вањских послова и Рашком Коњевићем министром одбране ЦГ, који дошли са својим хрватским колегама Томом Медведом и Гораном Грлићем Радманом, оптужио управо црногорске министре. Како каже, они су ненајављено и нелегално организовали постављање плоче, мимо закона Црне Горе.
„Ми смо прексиноћ око десет часова навечер сазнали да ће та плоча бити постављена, сигурно нелегално, јер да би се плоча поставила, по црногорским законима треба да прође најмање пола вијека, па постоји процедура како се то ради. Није било процедуре ни у Влади ни Скупштини Црне Горе, ни у локалном парламенту. Они су то тако урадили да би постигли свој ефекат. Морамо сачекати који дан да проучимо законе, јер иако је нелегално постављена, сада морамо ми да испоштујемо законску процедуру, да би је уклонили како треба”, каже Вуловић за Спутњик.
Он истиче да би плоча могла да се постави на тај објекат, и да не би било спорно да је испоштована законска процедура, али да је споран текст на њој.
„Спорно је што пише великосрпска агресија, да се осрамотило име и дух Црне Горе. То није био логор, већ сабирни истражни затвор у коме нико није убијен. Што се тиче патњи, сви смо патили у том времену. Дакле, треба измијенити неколико ријечи и да та плоча буде прихватљива за све, а не само за Ранка Кривокапића, Рашка Коњевића и њихове сљедбенике”, каже Вуловић за Спутњик.
Вуловић додаје да делегација црногорских и хрватских политичара није у јуче дошла до тог објекта у Морињу цестом, јер су мјештани блокирали путеве, већ су магарећим стазама, преко неколико имања, успјели да се пробију до тог мјеста и отркрију спорну спомен плочу.
Мештани Мориња противе се постављању спомен плоче на локацији на којој је некад био логор - Sputnik Србија, 1920, 10.10.2022
РЕГИОН
Упркос негодовању мјештана Мориња откривена спомен плоча /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала