- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Истраживачи забринути: У мајчином млеку први пут пронађена микропластика

CC0 / Unsplash/Lucy Wolski / Храна за бебе
Храна за бебе - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2022
Пратите нас
Италијански научници први пут су се сусрели са микропластиком у мајчином млеку. Истраживачи су изразили велику забринутост због потенцијалних здравствених ефеката ових супстанци на одојчад и саветовали су мајкама да избегавају упаковану храну и различиту козметику.
Научници су нагласили да су бебе посебно осетљиве на хемикалије, али дојење остаје далеко најбољи начин за храњење бебе.
Узорци мајчиног млека су узети од 34 здраве мајке из Италије недељу дана након порођаја, а микропластика је откривена у 75 одсто њих.
Претходна истраживања су показала токсичне ефекте микропластике на људске ћелије и морски живот, али ефекат на људе није познат. Пластика често садржи штетне хемикалије као што су фталати који су се раније налазили у мајчином млеку.
Научници су приметили да су мајке конзумирале храну и пиће из пластичне амбалаже, јеле морске плодове, а користиле су и производе за личну хигијену који садрже пластику.
„Биће кључно проценити начине за смањење изложености овим загађивачима током трудноће и дојења“, рекла је једна од ауторки студије др Валентина Нотарстефано са Политехничког универзитета.
„Али мора се нагласити да су предности дојења много веће од недостатака узрокованих присуством микропластике која загађује. Студије попут наше не смеју да смање дојење деце, већ да подигну свест јавности како би извршили притисак на политичаре да промовишу законе који смањују загађење“, рекла је она.
Друге недавне студије су откриле да бебе храњене на флашицу вероватно уносе много микропластике дневно, а да и кравље млеко може да садржи микропластику.
Огромне количине пластичног отпада се бацају у животну средину, а микропластика загађује целу планету, од врха Монт Евереста до најдубљих океана. Људи конзумирају ситне честице храном и водом, као и удишући их, а пронађене су у измету беба и одраслих.
Истраживање о мајчином млеку, објављено у часопису Полимерс, открило је микропластику која се састоји од полиетилена, ПВЦ-а и полипропилена, који се сви налазе у пластичним амбалажама. Узорци мајчиног млека су сакупљени, ускладиштени и анализирани без употребе пластике, а контролни узорци су такође обрађени да би се искључила контаминација.

„Саветујемо трудницама да обрате више пажње на избегавање хране и пића упакованих у пластику, козметике и пасте за зубе које садрже микропластику и одећу од синтетичких тканина“, навела је Нотарстефанова.

Плућа - Sputnik Србија, 1920, 23.08.2020
Микропластика откривена у плућима, јетри и бубрезима људи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала