- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Америка објавила нову стратегију за националну безбедност: План – обуздавање „опасне Русије“

© AP Photo / Patrick SemanskyБела кућа у Вашингтону
Бела кућа у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2022
Пратите нас
Бела кућа је објавила нову стратегију за националну безбедност Сједињених Америчких Држава. Вашингтон намерава да се „ефикасно такмичи“ са Кином, паралелно обуздавајући „опасну Русију“.
Ово су главне тачке:
- Главни приоритети САД су заштита Американаца и проширивање економских могућности земље.
- Кини је додељен статус „најозбиљнијег геополитичког изазова“, док је Русији додељен статус „актуелне претње по безбедност Европе“.
„Русија представља директну претњу слободном и отвореном међународном систему, неодговорно поткопавајући основне законе данашњег светског поретка. Кина је, са друге стране, једини супарник који има могућност и намеру да промени међународни поредак и има све веће економске, дипломатске и војне могућности да то уради“, наводи се у тексту.
- Како се наводи, понашање Русије на Арктику носи ризик од избијања ненамерног сукоба. Америка обећава да ће повећати сарадњу са савезницима и партнерима у том региону.
„Русија је током протекле деценије значајно повећала своје присуство на Арктику, модернизујући своју војну инфраструктуру и повећавајући интензитет војних вежби и обука. Њено агресивно понашање погоршало је геополитичка трвења у региону, стварајући ризик од ненамерних сукоба и подривајући сарадњу“, наводи се у тексту стратегије за националну безбедност САД.
- У односима са Русијом, САД ће се руководити прагматичним приступом сарадњи у областима где је то од обостране користи.
- САД признају да је могућа „мирна коегзистенција“ са Кином и признају одлучујући допринос Пекинга светској економији и решавању глобалних проблема. Истиче се да су САД заинтересоване за „одржавање мира и стабилности у Тајванском мореузу“ и указује се на приврженост политици „једне Кине".
- Вашингтон оптужује Кину да жели да „повећа свој утицај на Арктику“.
- Истиче се да САД не теже сукобима или новом хладном рату. Америка не жели да конкуренција између земаља прерасте у формирање „чврстих блокова“.
- Вашингтон ће тежити смањењу ризика од покретања нуклеарног рата, спречавању ситуације да друге земље употребе нуклеарно оружје, модернизацији сопственог нуклеарног оружја и јачању обавеза према савезницима.
- Америка је заинтересована за очување стратешке стабилности и формирање транспарентних механизама за контролу наоружања у замену за споразум СТАРТ.
Залеђена вода на Арктику - Sputnik Србија, 1920, 07.10.2022
СВЕТ
САД представиле нову стратегију за Арктик како би се такмичиле с Русијом и Кином
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала