- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бела кућа бесна: Саудијска Арабија ће се суочити са последицама због смањења производње нафте

© AP Photo / Evan VucciЏозеф Бајден и Мухамед бин Салман
Џозеф Бајден и Мухамед бин Салман - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2022
Пратите нас
Прошлонедељну одлуку Опек плус да смањи производњу нафте Бела кућа посматра као стављање Саудијске Арабије на страну Москве. Због тога амерички председник Џозеф Бајден путем медија прети пустињској краљевини.
„Биће неких последица због онога што су урадили са Русијом. Нећу да улазим у детаље онога што разматрам и што ми је на уму. Али, последица ће бити“, рекао је Бајден у интервјуу телевизијској станици Си Ен Ен.
Изјава је дошла неколико сати након што је портпарол америчког Савета за националну безбедност Џон Кирби изјавио да Бајден верује да би САД требало да „размотре билатералне односе са Саудијском Арабијом и виде да ли су ти односи онакви какви би требало да буду и служе ли нашим националним интересима“. Кирби је додао да се поновна процена односа две земље врши „у светлу недавне одлуке Опека и руководства Саудијске Арабије“.
Подсећамо, прошле недеље, картел произвођача нафте Опек плус, предвођен Саудијском Арабијом, одлучио је да смањи обим производње нафте. Ова одлука вероватно ће утицати и на повећање цене гаса.
Због таквог става Ријада, преносе западни медији, Бела кућа је „изнервирана“, а Бајден је „лично увређен“, с обзиром да је, током посете краљевини у јулу покушао да обнови некада добре и срдачне односе. Одлука о смањењу обима производње нафте посматра се као Бајденов неуспех да изглади однос са де факто шефом саудијске државе, престолонаследником принцом Мухамедом бин Салманом.
Међу осталим опцијама, Џон Кирби је наговестио да би Бајден могао да разговара са високим функционерима Демократске странке који су и раније позивали да Вашингтон смањи сарадњу са Ријадом. Сада се одлука принца Мухамеда посматра као стављање на страну Москве, поготово што Америку у новембру очекују избори за Конгрес, те би поскупљење горива могло да значајно да утиче на опредељење бирача.
Кирби је навео да ће разговори америчког председника и најутицајнијих људи у Демократској странци почети након новембарских избора.
Налазиште нафте у Краснодарском крају Русије - Sputnik Србија, 1920, 08.10.2022
СВЕТ
Саудијски министар одговорио на негодовање САД због високих цена бензина: Сами сте криви
Оно што медији наводе као једну од најреалнијих могућности за кажњавање Саудијске Арабије јесте закон који је предложио демократски сенатор Ричард Блументал, којим би се продаја оружја пустињској краљевини одложила на годину дана. Уколико би закон био усвојен, такође би била обустављена и продаја резервних делова за већ купљену опрему и оружје, као и логистичка подршка. Али, наводе медији, питање је колико би далеко председник Бајден био спреман да иде у кажњавању државе која је до сада била витални амерички савезник на Блиском истоку.
Блументал и његов колега, конгресмен Ро Кана, у заједничком тексту за амерички Политико оптужили су Ријад да подрива америчке напоре и помаже „Путинову инвазију на Украјину“.
„Саудијска одлука (мисли се да одлуку о смањењу производње нафте) била је снажан ударац за САД, али САД имају начина да одговоре – могу да зауставе трансфер америчке технологије у руке Саудијаца“, написали су они.
Осим Блументала и Кане, на Ријад је бесан и шеф сенатског Комитета за спољне послове, сенатор Роберт Менендез, који је такође запретио замрзавањем продаје оружја Саудијској Арабији, али ју је и оптужио да „помаже да се покрије Путинов рат кроз Опек плус“. Према његовим речима, за Саудијску Арабију нема могућности за „седење на две столице“.
„Нећу дати зелено светло за сарадњу са Ријадом док краљевина не преиспита свој став у вези са ратом у Украјини. Доста је било“, бесно је закључио он.
Међутим, Менендез, као и Кирби, не желе потпуни прекид сарадње. Сенатор напомиње да би требало блокирати сваку продају оружја и безбедносну сарадњу „изван онога што је апсолутно неопходно за одбрану америчког особља и интереса“.
Кирби је, пак, сугерисао да ревизија америчке политике према Саудијској Арабији неће утицати на тренутну сарадњу, као и на сарадњу са другим савезницима у региону; такође ни на побољшање онога што се у Вашингтону назива ваздушном одбраном региона.
„Ништа се није променило у вези са нашим уверењем да је интегрисана архитектура структуре мреже за ваздушну и противракетну одбрану на Блиском истоку од помоћи, не само за наше националне безбедносне интересе – тренутно у Саудијској Арабији живи 70.000 Американаца, а да не спомињемо све остале трупе које имамо широм региона. Дакле, није само у нашем интересу да противракетна одбрана у региону постане интегрисанија и кооперативнија. То је и у интересу наших савезника и партнера у том делу света“, истакао је он.
Седиште ОПЕК-а у Бечу - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2022
СВЕТ
Одлука ОПЕК плус о смањењу производње нафте: Америка шокирана али не може ништа
Учесници 15. енергетског форума ОПЕК у Алжиру  - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2022
ЕКОНОМИЈА
„Потпуна катастрофа“: Одлука ОПЕК плус нанела снажан ударац САД и Европи
Поглед на московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 09.10.2022
РУСИЈА
Песков: САД губе живце због одлуке ОПЕК+ да смањи производњу нафте
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала