- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

ФСБ открио ко је организатор напада на Кримски мост /видео/

© Sputnik / Константин Михальчевский / Уђи у базу фотографијаКримски мост оштећен у експлозији
Кримски мост оштећен у експлозији - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2022
Пратите нас
Организатор терористичког напада на Кримски мост је украјинска војна обавештајна служба, саопштила је руска Федерална служба безбедности. Поред тога, како се наводи, приведено је пет држављана Русије и троје држављана Украјине и Јерменије.

"Утврђено је да су организатори терористичког акта на Кримском мосту Главна обавештајна управа Министарства одбране Украјине и њен руководилац Кирил Буданов, сарадници и агентура. Експлозивна направа је камуфлирана у ролне грађевинске полиетиленске фолије у 22 палете укупне тежине 22.770 килограма, а почетком августа ове године послата је из морске луке Одеса у бугарску луку Русе према уговору бр. 02/08/2022 између ДОО ‘Транслогистик УА’ (Кијев) и ‘Балтекс Капитал С.А.’ (Русе)", наводи се у саопштењу ФСБ.

Наводи се да су у организацију преусмеравања терета из Бугарске у Грузију, а затим у Јерменију умешани држављани Украјине Михаил Цјуркало, Денис Ковач, Роман Соломко, држављани Грузије Сандро Иносаридзе, брокер по имену "Леван" и држављанин Јерменије Артур Терчањан.
Према подацима ФСБ, од 29 септембра до 3. октобра у Јеревану на терминалу "Трансалијанс" терет је био оцарињен према прописима Евроазијске економске уније и извршена је замена докумената, након чега је као отпремалац терета наведено ДОО "ГУ АР ЏИ ГРУП" (Јерменија, Алаверди), а као прималац ДОО "Лидер" (Москва).
Камион ДАФ 4, регистрован у Грузији, који је превозио терет, прешао је руско-грузијску границу на контролном пункту "Верхњи Ларс" и 6. октобра је био испоручен и истоварен у велепродајној бази "Армавира".

"Седмог октобра уз помоћ Р. Соломка, држављанина Украјине Владимира Владимировича Злобе, гођеног 1987. године, и још пет идентификованих руских држављана, документа о терету су поново измењена, а као отпремалац је наведено ДОО ‘ТЕК-34’ (Уљановск), а као прималац непостојећа фирма на Криму. Истог дана, палете су претоварене у камион руског држављанина Махира Јусубова, рођеног 1971. године, који је путовао у Симферопољ, а 8. октобра 2022. године у 06.03, према истрази на Кримском мосту дошло је до експлозије", објашњава се у саопштењу.

Према подацима ФСБ, за контролу кретања камиона целом маршрутом и контакте са учесницима у терористичком акту одговоран је сарадник Главне обавештајне управе МО Украјине, који се представио као "Иван Иванович", који је у координацији злочина користио како виртуелни анонимни број, купљен на интернету, тако и број регистрован на украјинског држављанина Сергеја Андрејченка из града Кременчуга.
ФСБ је навео да се истрага наставља и да ће сви организатори и саучесници, као и странци одговарати у складу са руским законом.
Главна обавештајна управа МО Украјине одбила је да коментарише информације ФСБ о умешаности у организацију терористичког акта на Кримски мост.
Портпарол прес службе ГОУ МО Украјине Андреј Јусов је поводом тога истакао да „неће коментарисати њихова даља саопштења“.
На Кримском мосту је 8. октобра експлодирао камион услед чега су се запалиле цистерне са горивом у оквиру возне композиције која је у том тренутку пролазила. Услед експлозије дошло је до обрушавања дела коловоза, док пловни лукови моста нису претрпели никаква оштећења.
Директор руског Истражног комитета Александар Бастрикин рекао је да је утврђена рута камиона, те да је почетна тачка Бугарска. Та изјава изазвала је реакције у бугарским медијима, а Влада земље је наложила обавештајним службама да провере информације.
Бугарска влада је, позивајући се на резултате истраге својих обавештајних служби, изјавила да камион који је експлодирао на Кримском мосту никада није био на територији Бугарске.
Председник Русије Владимир Путин је експлозију на Кримском мосту 8. октобра назвао терористичким нападом иза којег стоје украјинске специјалне службе.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала