- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Мађарски министар: Потребан нам је „Гаспром“ као поуздани снабдевач природног гаса

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Мађарске Петер Сијарто
Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2022
Пратите нас
Будимпешти је потребна даља сарадња са „Гаспромом“ као поузданим снабдевачем природног гаса у условима дугорочне енергетске кризе у Европи, изјавио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто после разговора са директором „Гаспрома“ Алексејем Милером.
„Сврха мог данашњег разговора са директором ‘Гаспрома’ Алексејем Милером било је да се уверим да је ‘Гаспром’ на дужи рок заинтересован за сарадњу са Мађарском... Тренутна енергетска криза у Европи није краткорочна, већ дугорочна. Стога нам је потребно да ‘Гаспром’ дугорочно остане поуздан снабдевач природног гаса на кога бисмо могли да рачунамо“, истакао је Сијарто.
Министар је додао да због проблема на северној рути Будимпешта добијао само 30 одсто првобитне количине гаса из Русије преко Аустрије, али се по договору са „Гаспромом“ сав тај обим преусмерава на јужну руту преко „Турског тока“.
„На основу дугорочног уговора (са ‘Гаспромом’) куповали смо мању количину гаса од Русије преко руте кроз Аустрију, која је због проблема на северним гасоводима сада оперативна само 30 одсто. Данас смо се договорили да првобитну количину гаса који улази у Мађарску из Русије преко северног правца преусмеримо на јужни правац“, објаснио је Сијарто.
Он је нагласио да „Турски ток“ остаје једини поуздан гасовод за Мађарску преко којег добија 100 одсто планираних количина, као и да Мађарска поздравља одлуку Русије да преусмери испоруке гаса у Европу са северне руте на јужну, јер се тиме повећава сигурност снабдевања Будимпеште енергијом.
Сијарто је додао да га је Милер уверио да одузимање лиценце гасоводу „Турски ток“ од стране његовог холандског оператора неће угрозити пумпање гаса.
Оператор гасовода „South Stream Transport B.V.“ који је регистрован у Холандији саопштио је раније да су нове санкције Европске уније од 18. септембра довеле до превременог одузимања извозне дозволе тој компанији. Међутим, из компаније су уверили да то неће утицати на снабдевање преко гасовода и саопштили да су већ поднели захтев за обнову лиценце, јер је то важно за енергетску безбедност Европе.
Мађарски министар додао је да ће 13. октобра директор „Гаспромекспорта“ потписати документ којим се Будимпешти одобрава одложено плаћања гаса.
Мађарска компанија „МВМ“ саопштила је раније да је са „Гаспромом“ закључила уговор о одлагању плаћања гаса због јаких колебања цена за предстојећи зимски период.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала