- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Михајловић: У току енергетски рат, дешавања на нафтоводу „Дружба“ продужетак оних на „Северном току“

© AP Photo / Petar PetrovНафтовод "Дружба"
Нафтовод Дружба - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2022
Пратите нас
Министарка енергетике и рударства Зорана Михајловић изјавила је да је цео свет у енергетском рату и да држава упркос кризи чини све да обезбеди довољне количине енергената за привреду и домаћинства.
„Оно што сви треба да знамо јесте да се води енергетски светски рат. Још увек нисмо у светском рату онако како замишљамо рат, нема нуклеарног оружја, али ово је енергетски светски рат. Ово што се дешава у вези са нафтоводом Дружба, који је иначе најдужи нафтовод на свету, дуг око 4.000 километара и кроз који пролази само руска нафта, делује као продужетак онога што се десило на гасоводу Северни ток. Јер се прво мислило да је у питању одржавање, па је било речи да је дошло до квара, па се испоставило да није било тако, него је била саботажа. То је енергетски светски рат, јер је у питању критична инфраструктура, ако немате саобраћајну и енергетску инфраструктуру, нема привреде, економије и увек је следећи корак светски рат. Све то ће утицати на енергетску безбедност у Европи, на раст цена, јер не идемо ка побољшању, већ у гору ситуацију“, рекла је она за телевизију Прва.
Михајловићева је рекла да би изградња нафтовода до Мађарске, и до Албаније и Грчке, преко Северне Македоније, значила да Србија постаје транзитна рута.
„Имамо ЈАНАФ, добијамо нафту преко тог нафтовода, али је важно да стратешки размишљамо. Нафтовод од Панчева до Ниша, Скопља, и два крака – ка Солуну и Драчу, а с друге стране и изградња нафтовода од Панчева до Мађарске, значило би да Србија постаје транзитна рута. То су инвестиције вредне између 500 и 700 милиона евра, али то је уобичајено за тако велике пројекте који су важни не само за Србију и регион, већ и шире“, рекла је она.
Говорећи о Турском току истакла је да је важно да је наша држава реаговала.
„Када говоримо о Турском току, преко којег добијамо гас, важно је да је држава реаговала, ако постоје било какве најаве, да све надлежне институције које се тиме баве воде рачуна да оно што иде кроз Србију буде заштићено. Ми смо спремни колико можемо, имамо напуњено складиште у Банатском Двору, имамо пола милијарде кубних метара у Мађарској и допремање кроз Балкански ток. Ако се деси да гас не дође до нас, било да се ради о саботажи или квару, тог тренутка се активирају кризни планови и креће супституција мазутом. Имамо довољно енергената за све топлане“, рекла је она.
Радник централног европског гасног чворишта у Баумгартену - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2022
СВЕТ
Пољска: Проблеми на нафтоводу "Дружба", према првим информацијама није диверзија
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала