- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Пољска: Проблеми на нафтоводу "Дружба", према првим информацијама није диверзија

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаРадник централног европског гасног чворишта у Баумгартену
Радник централног европског гасног чворишта у Баумгартену - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2022
Пратите нас
На једном од два крака нафтовода "Дружба" у Пољској у уторак увече је откривено цурење, саопштио је оператер "Перн". Комесар пољске Владе за стратешку енергетску инфраструктуру Матеуш Бергер изјавио је да нема разлога за претпоставку да се иза цурења нафтовода крије диверзија, већ да је то могло да се деси због „случајног оштећења“.
"У уторак касно увече систем 'Перна' за аутоматизацију регистровао је нехерметичност нафтовода 'Дружба' на једном од два крака, на око 70 километара од града Плоцк ", саопштио је оператер.
Оштећење се догодило на краку којим се сирова нафта испоручује у Немачку.
Транспорт нафте је одмах обустављен. Други крак ради без проблема, навео је оператер.
Нафта се излила на поље кукуруза, а делом на фарми.
Заменик министра за климу Адам Гуиборге-Четвертински је раније рекао да нису познати разлози цурења нафте, али у разговору с новинарима није желео да коментарише могућност диверзије.
"Анализирамо ситуацију, све службе раде", рекао је он.
Портпарол министра за координацију пољских специјалних служби Станислав Жарин, изјавио је да пољске власти разматрају све хипотезе, утврђујући узроке цурења нафте из нафотовода.
Комесар пољске Владе за стратешку енергетску инфраструктуру Матеуш Бергер изјавио је да нема разлога за претпоставку да се иза цурења нафтовода крије диверзија, већ да је то могло да се деси због случајног оштећења“.
Министар економије Бранденбурга Јерг Штајнабх саопштио је да је дошло до пада притиска у нафтоводу, у другом краку, као и да се узрок цурења истражује, јавила је агенција ДПА.
Нафтовод почиње у Самарској области, пролази кроз Брајнск а онда се грана на два дела: северни који иде преко територије Белорусије, Пољске и Немачке, и јужни преко Украјине, Чешке, Словачке и Мађарске.
Нафта - Sputnik Србија, 1920, 10.08.2022
ЕКОНОМИЈА
Зауставили „Дружбу“ - хоће ли Србија имати нафте
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала