- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Нова диверзија која пресеца енергетску везу између Русије и Немачке

© Sputnik / Виктор Толочко / Уђи у базу фотографијаРадови на нафтоводу "Дружба"
Радови на нафтоводу Дружба - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2022
Пратите нас
Цурење нафте на једном од два крака најдужег нафтовода у свету „Дружба“ није технички проблем, него наставак диверзија које су започете на гасоводима „Северни ток“, сматрају руски експерти уз оцену да је циљ ове провокације да Немачка остане без енергетских ресурса и да порасте напетост на енергетском пољу.
У уторак касно увече систем „Перна“ за аутоматизацију регистровао је нехерметичност нафтовода „Дружба“ на једном од два крака, на око 70 километара од града Плоцк. Према речима оператера, оштећење се догодило на краку којим се сирова нафта испоручује у Немачку.

Наставак започетих диверзија

Експерт Руског института за стратешка истраживања Михаил Бељајев верује да је цурење нафте на једном од два крака нафтовода наставак диверзија које су започете на гасоводима „Северни ток“. Према мишљењу стручњака, није искључена могућност да иза ових провокација стоје Пољаци који имају велику политичку подршку Сједињених Америчких Држава.
„Диверзија на „Северни ток“ је била испланирана. Што се тиче нафтовода „Дружба“, који иде преко територије Пољске, за ову ситуацију одговарају Пољаци. Пошто до експлозије није дошло. Свакако, нафтовод ће обићи комисија“, објашњава стручњак, додајући да су Пољаци вероватно испровоцирали квар, али су добро истражили ситуацију и одрадили тако да све изгледа природно.
Према речима независног аналитичара за сектор нафте и гаса Дмитрија Адамидова, после експлозије која се догодила на „Северном току“, свака ванредна ситуација на објектима нафтне и гасне инфраструктуре изгледа као енергетски рат.
„Не искључује се могућност да је ова ситуација наставак неке врсте диверзије са циљем да Немачка остане без енергетских ресурса, као и да додатно порасте напетост на овом пољу. Експлозије у северним токовима су највише наштетиле Немачкој. Берлин је теоретски био лишен могућности да довољно брзо обнови снадбевање гасом“, констатује саговорник Спутњика.

Политичка игра

Што се тиче Немачке, према речима Бељајева, Варшави је одувек сметало што је Берлин лидер међу европским земљама. Због тога, не искључује се могућност да је крак којим се сирова нафта испоручује баш у ову земљу намерно оштећен.
„Немачка је била лидер међу европским земљама. Ова држава је требало да постане дистрибутер енергената. Одједном, у њене намере умешала се Пољска. У последње време Варшава покушава да заузме позицију лидера у Европи. Дакле, да би заузела позицију како политичког, тако и економског лидера, овој земљи је било потребно, пре свега, да се обрачуна са Немачком“, објашњава саговорник.
Диверзије на северним токовима које су лишиле Немачку енергената биле су од користи Пољацима. Пред њима се налазио само један проблем – крак којим се нафта испоручује у Берлин. Према речима Бељајева, пошто је нефтовод прилично стар, уз мало труда, квар се лако могао испровоцирати. Пољаци су, верује он, то успели да ураде. Њима је на првом месту било да се обустави транспорт нафте Берлину.
На питање која су решења проблема са нафтоводом „Дружба“ и када ће почети транспорт нафте у Немачку, Бељајев наглашава да ће транспорт нафте почети тек када западноевропска страна прекине са игром коју игра. Стручњак тврди да не постоји никакав технички проблем на нафтоводу, него је све део политичке игре у којој се саботира Немачка.
© Sputnik / Виктор Толочко / Уђи у базу фотографијаНафтовод Дружба у Гомељској области
Нафтовод Дружба у Гомељској области - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2022
Нафтовод Дружба у Гомељској области
Подсетимо, како је навео оператер, узроци инцидента на нафтоводу за сада нису познати, а транспорт нафте је одмах обустављен.
Треба напоменути да други крак ради без проблема.
Заменик пољског министра за климу Адам Гуиборге-Четвертински такође је рекао да нису познати разлози цурења нафте, али у разговору с новинарима није желео да коментарише могућност диверзије.
„Анализирамо ситуацију, све службе раде“, изјавио је он.
Портпарол министра за координацију пољских специјалних служби Станислав Жарин изјавио је да пољске власти разматрају све хипотезе, утврђујући узроке цурења нафте из нафтовода.
Комесар пољске Владе за стратешку енергетску инфраструктуру Матеуш Бергер изјавио је да нема разлога за претпоставку да се иза цурења нафтовода крије диверзија, већ да је то могло да се деси због „случајног оштећења“.
Министар економије немачког Бранденбурга Јерг Штајнабх саопштио је да је дошло до пада притиска у нафтоводу, у другом краку, као и да се узрок цурења истражује.
Радник централног европског гасног чворишта у Баумгартену - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2022
СВЕТ
Пољска: Проблеми на нафтоводу "Дружба", према првим информацијама није диверзија
Нафтовод Дружба - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2022
РУСИЈА
Русија: Технички квар на нафтоводу „Дружба“ већ отклоњен
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала