- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Новак: Нико осим Русије не може да испоручује гас Европи постојећим гасоводима

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Уђи у базу фотографијаАлександар Новак
Александар Новак - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2022
Пратите нас
Нико осим Русије не може да испоручује гас Европи преко гасовода „Северни ток 1“, „Северни ток 2“, „Турски ток“ и „Јамал – Европа“, изјавио је вицепремијер Русије Александар Новак.
„Ако је реч о гасоводима као што су 'Северни ток', на пример, или 'Турски ток', или 'Јамал-Европа', очигледно је да у том случају кроз ту инфраструктуру других испоручилаца осим русије, осим 'Гаспрома', не може бити“, рекао је Новак на „Руској енергетској недељи“ која се од 12. до 14. октобра одржава у Москви.

Нико не зна прецизно кад ће бити обновљени гасоводи „Северног тока“

Говорећи о ситуацији у вези с гасоводима „Северни ток 1“ и „Северни ток 2“ Новак је рекао да нико не може да да прецизне информације о роковима за њихово обнављање, јер је потребно прво спровести истрагу о инцидентима који су се догодили крајем септембра.
„Прецизне информације нико неће дати, потребно је спровести истрагу, схватити узроке“, рекао је Новак новинарима на маргинама „Руске недеље енергетике“ која се одржава од 12. до 14. октобра у Москви.
Према његовим речима, Русија је спремна да учествује у истрази о „Северном току“ и упутила је Шведској, Данској и Немачкој захтеве за то. Новак, међутим, није могао да прецизира колико ће времена бити потребно да се захтеви Русије размотре и да се спроведе истрага.
Почетком ове седмице вршилац дужности премијера Шведске Магдалена Андерсон одбила је молбу Русије да истрага о диверзији на гасоводима буде транспарентна, позвавши се на строгу поверљивост истраге. Министар иностраних послова Данске Епе Куфуда такође је саопштио да његова земља не намерава да води дијалог с Москвом у вези с тим питањем.
Компанија „Норд стрим АД“ је 27. септембра саопштила да су претходног дана оштећена три крака морских гасовода „Северни ток 1“ и „Северни ток 2“. Шведски сеизмолози су 26. септембра забележили две експлозије на маршрутама којима пролазе цевоводи. Истражитељи Федералне службе безбедности Русије су покренули кривичну истрагу о акту међународног тероризма.
Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2022
РУСИЈА
Путин: Могуће стварање највећег „гасног хаба“ у Турској
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала