- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Градићемо монголски крак гасовода "Снага Сибира 2"

© Sputnik / Алексей Никольский / Уђи у базу фотографијаРадови на гасоводу "Снага Сибира"
Радови на гасоводу Снага Сибира - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2022
Пратите нас
Русија ће наставити да повећава извоз енергената на тржишта која се брзо развијају и у најскорије време ћемо се бавити реализацијом перспективних пројеката, конкретно – монголског крака гасовода „Снага Сибира 2“, рекао је руски председник Владимир Путин.

„Наравно, намеравамо да ширимо географију наших испорука. Већ у најскорије време ћемо одредити кључне објекте инфраструктуре и почињемо њихову изградњу, укључујући такве перспективне пројекте као што је ‘Снага Сибира 2’ и његов монголски крак ‘Сојуз Восток’, као и спајање азијског и европског сегмента националног гасног транспортног система, а подржаваћемо и пројекте терминала за ТНГ“, рекао је Путин на форуму „Руска енергетска недеља“.

Гасовод „Снага Сибира“

Прве испоруке руског гаса у Кину гасоводом „Снага Сибира“ почеле су крајем 2019. године. Следеће године су испоруке достигле 4,1 милијарди кубних метара гаса, а 2021. године су порасле за 2,5 пута – на 10,5 милијарде кубних метара.
„Гаспром“ је почетком фебруара 2022. године потписао други дугорочни уговор са ЦНПЦ за извоз преко далекоисточне руте. Укупан обим испорука порашће на 48 милијарди кубних метара гаса годишње. Узимајући у обзир руски гасовод „Снага Сибира 2“ и његов наставак преко Монголије – гасовод „Сојуз Восток“ – извоз гаса у Кину могао би да се повећа за још 50 милијарди кубних метара годишње.
Снага Сибира - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2022
РУСИЈА
„Снага Сибира 2“ може постати фактичка замена „Северног тока 2“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала