- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија разматра идеју изградње додатних кракова „Турског тока“

© Anastasia Solntseva / Turkish StreamЗавршетак изградње морског дела гасовода "Турски ток"
Завршетак изградње морског дела гасовода Турски ток - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2022
Пратите нас
Турска би могла да буде чвориште за испоруке руских енергетских ресурса, између осталог и у Европу, а као једна од идеја биће размотрена изградња нових кракова „Турског тока“, изјавио је потпредседник Владе Русије Александар Новак.
„Сматрам да је то веома перспективно, пошто ту нема других земаља, може се директно сарађивати са Турском на испоруци енергетских ресурса. Турска може да буде и чвориште, између осталог и за испоруке енергената у Европу“, казао је Новак на маргинама Руске енергетске недеље.
Према његовим речима, партнери из Турске су већ саопштили да ће размотрити тај предлог руске стране.
Упитан да ли Русија разматра могућност изградње додатних кракова гасовода „Турски ток“, Новак је казао да је „то једна од опција која може бити размотрена, као идеја“.
Он је додао да су турске компаније заинтересоване за куповину већих количина руске нафте.
„Да, ми разговарамо са нашим колегама, спремни смо и више да испоручујемо. Процес је у току, видимо заинтересованост турских компанија да купују више руске нафте. Али то је комерцијално питање које се решава између компанија“, казао је Новак.
Такође је истакао да су појачане мере безбедности на гасоводу „Турски ток“ након инцидената на гасоводима „Северни ток 1“ и „Северни ток 2“.
Новак је додао да се Русија припрема за ембарго ЕУ на нафту.
„У том циљу реализујемо низ пројеката за преоријентацију наших енергетских ресурса на Исток, у земље азијско-пацифичког региона“, нагласио је он.
Такође је оценио да су главне неизвесности на светском тржишту нафте повезане са одлукама западних политичара.
Раније је председник Русије Владимир Путин рекао да светска економија и енергетски систем преживљавају дубоку кризу, која је повезана са нестабилношћу цена и неравнотежом тржишта. Руски лидер је најавио да је могуће стварање највећег „гасног хаба“ у Турској у циљу снабдевања Европе.
Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2022
РУСИЈА
Путин: Могуће стварање највећег „гасног хаба“ у Турској
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала