- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Столтенберг: Порука НАТО-а је да смо непоколебљиви у подршци Украјини

© AP Photo / Olivier MatthysГенерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2022
Пратите нас
Министри одбране 30 земаља НАТО-а објавиће након заседања 12. и 13. октобра у Бриселу да ће помагати Украјини онолико колико буде неопходно, изјавио је генерални секретар Северноатланске алијансе Јенс Столтенберг по доласку на дводневну седницу.
„Порука савезника у НАТО-у ће бити да смо непоколебљиви у својој подршци Украјини и да ћемо јој помагати онолико дуго, колико буде потребно“, рекао је Столтенберг.
Према његовим речима, министри одбране земаља НАТО-а разговараће о начинима сарадње с предузећима одбрамбеног сектора како би се попуниле залихе наоружања које су знатно смањене због испорука Украјини.
„Очекујем да ће се министри договорити да се преиспитају препоруке за залихе наоружања, као и ближа сарадња с произвођачима“, рекао је Столтенберг.
Он је додао да НАТО има све неопходне механизме, укључујући и дугорочно планирање, за формирање наруџбина за дугорочну перспективу.
„То је неопходно, како ради обезбеђивања сопствених одбрамбених способности, тако и за настављање подршке Украјини“, навео је Столтенберг.
Генерални секретар НАТО-а је истакао да ће акценат у испорукама оружја Украјини бити на системима противваздушне одбране.
„Данас ћу се састати с министром одбране Украјине Алексејем Резниковом у оквиру Контакт групе за Украјину, коју предводе САД. На вечери министара НАТО-а, на којој ћемо разматрати подршку Украјини, приоритет ће бити већа количина система противваздушне одбране“, рекао је Столтенберг.
Он је објаснио да је Украјини потребно више ПВО система разних типова „ради заштите цивилних објеката широм земље, услед последње ескалације без преседана“.
Генерални секретар НАТО-а је, иначе, у уторак рекао да ће победа Русије у Украјини означити пораз НАТО-а.
Према оцени портпарола Кремља Дмитрија Пескова, Столтенберг је том изјавом потврдио да НАТО ратује на страни Украјине.
Москва, Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2022
РУСИЈА
Кремљ: После изјаве Столтенберга може се рећи да НАТО ратује на страни Кијева
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2022
Специјална операција у Украјини
Столтенберг: Победа Русије у сукобу у Украјини биће пораз НАТО-a
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала