- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Столтенберг: Победа Русије у сукобу у Украјини биће пораз НАТО-a

© AP Photo / Olivier MatthysГенерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2022
Пратите нас
Победа Русије у конфликту у Украјини биће пораз НАТО-а, изјавио је Столтенберг уочи седнице министара одбране земаља Алијансе која ће се одржати 12. и 13. октобра у Бриселу.
„Важно је да Украјина победи, јер ако Путин победи, то неће бити само велики пораз за Украјину, него и пораз за све нас, јер ће свет учинити опаснијим, а нас ће учинити рањивијим пред руском агресијом“, рекао је он.
НАТО треба да буде спреман за дуг рат у Украјини и за пружање помоћи Кијеву, додао је генерални секретар Алијансе.

НАТО разматра јачање помоћи Украјини

Министри одбрана земаља чланица НАТО-а ће у Бриселу размотрити јачање помоћи Украјини, напоменуо је генерални секретар.

„Повећали смо подршку Украјини како би она могла себе да штити и ослобађа територије од руске окупације“, рекао је он.

Столтенберг је додао и да НАТО наставља да прати руски нуклеарни потенцијал и да не види неке промене на ту тему, али да наставља да прати ситуацију. Истакао је да ће НАТО ускоро одржати планиране вежбе нуклеарних снага обуздавања и да сматра да је то пут у спречавању ескалације.
Генерални секретар НАТО-а рекао је да подржава најаву о испоруци система противваздухопловне одбране Украјини и навео да рачуна и на даљу подршку.

„НАТО није страна у сукобу, али наша подршка игра кључну улогу. Савезници су јединствени у подршци Украјини. Министар одбране Украјине Алексеј Резников ће нам се сутра придружити на заседању контакт групе о Украјини коју предводе САД, као и на вечери министара одбрана НАТО-а. Разговараћемо о најхитнијим стварима које су потребне Украјини. Поздрављам недавне изјаве савезника о потреби пружања Украјини савремених система противваздухопловне одбране и друге технике и ускоро очекујем испоруке“, рекао је Столтенберг.

Осим тога, позвао је Белорусију да се узджи од учешћа у конфликту у Украјини.
Навео је да ће на састанку у Бриселу бити речи и о заштити критичне инфраструктуре након диверзија на гасоводима „Северни ток 1“ и „Северни ток 2“.
Претходно је заменик шефа руске дипломатије Сергеј Рјабков изјавио за Спутњик да ће због све веће укључености Сједињених Америчких Држава и Европе у сукоб у Украјини Русија морати да пређе на контрамере и упозорио на опасност од неконтролисане ескалације.
Подсетимо, САД и њихови савезници настављају да снабдевају Украјину оружјем. Москва је више пута саопштавала да испоруке западног оружја само продужавају сукоб, а транспортна возила која превозе оружје постају законски циљ руских снага.
Поглед на московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2022
Специјална операција у Украјини
Кремљ: Снабдевање Украјине ПВО системима неће променити руске циљеве
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала