- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва упутила демарш Немачкој, Данској и Шведској због истраге о "Северним токовима"

© Sputnik / Vladimir Vyatkin / Уђи у базу фотографијаРуско министарство спољних послова
Руско министарство спољних послова - Sputnik Србија, 1920, 13.10.2022
Пратите нас
Руско Министарство спољних послова упутило је демарш амбасадорима Немачке, Данске и Шведске због истраге коју воде у вези са диверзијама на гасоводима „Северни ток“ и „Северни ток 2“.
„Ако Русији не дозволе приступ истражним радњама у вези са експлозијама на ‘Северним токовима’, то онда значи да Немачка, Данска и Шведска покривају извршиоце терористичких напада“, рекли су у руском Министарству.
Русија, како се наводи, неће признати никакве псеудорезултате истрага уколико у њој не буду учествовали руски стручњаци.
Министарство је, такође, скренуло пажњу да има информација о томе да друге државе, међу којима су и САД, учествују у истрази.

Инцидент на гасоводима

Компанија „Норд стрим 2 АГ“ је 26. септембра саопштила да се на једном од кракова „Северног тока 2“ (напуњеног техничким гасом након изградње) догодила ванредна ситуација у водама Данске у близини острва Борнхолм, праћена наглим падом притиска. Узроци нису познати, увиђај је у току, прецизирали су из компаније. Затим је оператор гасовода „Северни ток“, „Норд стрим АГ“, пријавио да је смањен притисак на оба крака (рад гасовода прекинут је крајем августа, али је он остао напуњен гасом). Узроци такође нису познати.
Рад гасовода „Северни ток“ обустављен је крајем августа због проблема са ремонтом „Сименсових“ турбина изазваних санкцијама Запада. Међутим, гасовод је остао напуњен гасом.
Лука „Мукран“ логистички центар „Северног тока 2“ - Sputnik Србија, 1920, 13.10.2022
РУСИЈА
Кремљ: Европљани ће тек схватити колика је штета од прекида рада „Северних токова“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала