- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Преминуо Лазо Средановић, аутор „Дикана“, најпопуларнијег југословенског стрипа

Лазо Средановић - Sputnik Србија, 1920, 13.10.2022
Пратите нас
Лазо Средановић, један од највећих аутора стрипа у бившој Југославији, творац култног јунака Дикана, ког су многи упоређивали са Астериксом, преминуо је у 93. години у Клиничко-болничком центру Земун.
Средановић је био један од најутицајнијих стваралаца југословенске и српске популарне културе. Био је стрипар, илустратор, карикатуриста, графички дизајнер и културни радник, најпознатији по хумористичко-акционом стрипском серијалу „Дикан и Стари Словени“, од 1969. најомиљенијем у земљама бивше Југославије, саопштило је Удружење стрипских уметника Србије.
„Међу колегама и пријатељима Средановић је био познат као духовит, племенит и одмерен карактер“, наводе из тог Удружења.
Лазо Средановић рођен је у Никшићу 1939. године. Основну школу је похађао у Сенти и Херцег Новом, а у Херцег Новом је завршио и угледну средњу школу за примењене уметности 1960. године. У Београду је 1965. дипломирао на Академији за примењену уметност, графички одсек, у класи оца српске графике, професора Михајла Мике Петрова.
Осим стрипа, чија је звезда био за најширу публику, Средановић се бавио графичким дизајном и илустровањем уџбеника, часописа и сликовница за децу. Редовно излагао је на многим салонима карикатуре у земљи и иностранству. Живео је и стварао у Београду и Крашићима (Бока Которска). Од 1968. до 1990. био је запослен као начелник графичких послова у Институту за безбедност Савезног министарства унутрашњих послова.
Први стрип је објавио као ученик у дечјем листу „Пионири“, а наставио је објављује и током студија у листу „Феријалац“.
Стрип „Дикан и Стари Словени“ уметник црта од 1969. за „Политикин Забавник“. Сценарије су писали иницијатор Никола Лекић, као и Нинослав Шибалић, Миленко Матицки, Бранко Ђурица, Слободан Ивков и сам Средановић.
Дикан и његов ујак Вукоје су одмах постали феномен популарне културе широм СФРЈ, а средином 1970-их читали су га милиони људи, у време када је „Политикин Забавник“ имао близу 500.000 примерака тиража.
Средановић је био ангажован и у развоју „Дикана“ за будућу анимирану ТВ серију и анимиране дугометражне филмове за међународно тржиште.
Лазо Средановић је био добитник бројних домаћих и међународних награда и признања као уметник, државни службеник и културни радник.
У оквиру програма „Европска престонице културе 2022“, у Новом Саду ће Средановићев опус и серија „Дикан“ бити представљени 21. октобра, у оквиру посебне целине, на изложби „Од Невена до Бетмена: Светски оквири српског стрипа и визуелног приповедања“.
Датуми сахране Лазе Средановића у Херцег Новом, као и комеморација у Београду, Новом Саду и Нишу, биће накнадно објављени, саопштава Удружење стрипских уметника Србије.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала