- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин стигао у Астану – следе три самита и сусрет са Ердоганом /видео/

© Sputnik / Гавриил Григоров / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 13.10.2022
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин допутовао је у току ноћи у Астану, главни град Казахстана, где ће учествовати на три самита – на 6. Самиту о сарадњи и изградњи поверења у Азији, Савету шефова држава ЗНД и самиту „Русија-Централна Азија“.
Поред тога, планирана је серија билатералних сусрета, међу којима је од посебног значаја сусрет са турским лидером Реџепом Тајипом Ердоганом, током којег би могла да буде покренута тема посредовања Анкаре у решавању сукоба у Украјини.
Путин ће имати и трилатерални сусрет са лидерима Киргизије и Таџикистана, а кључно питање биће решавање проблема на граници између те две државе дипломатским путем.
Председник Русије имаће одвојене сусрете и са катарским емиром, палестинским лидером и председником Азербејџана.

Сусрет са Ердоганом

Из Кремља је саопштено да се очекује да ће председник Турске Реџеп Тајип Ердоган на састанку са руским лидером званично изложити Владимиру Путину последње иницијативе Анкаре по питању решавања ситуације у Украјини.
„Одржаће се важан састанак. То је састанак са Ердоганом. Подсетићу на посредничку улогу Турске. Анкара покушава и прилично успешно игра такву улогу у контексту питања повезаних са Украјином. Сада многи говоре да су Турци спремни да изнесу и друге иницијативе у контексту решавања украјинског сукоба“, рекао је помоћник председника Русије Јуриј Ушаков.
Он је прецизирао да медији пишу о неколико иницијатива. Углавном се говори о предлогу Турске да одигра посредничку улогу и да организује могуће преговоре страна на својој територији – у Истанбулу или Анкари.
„Мислим да се може очекивати да ће Ердоган и званично изнети те предлоге којих је све више у медијима. Тамо се помињу различити формати: Русија, САД, водеће земље западне Европе. Али то за сада није ништа више од медијских вести. Све иде ка томе да Турци неће пропустити своје прилике и да ће нешто предложити“, сматра помоћник руског председника.
Подсетимо, прошле седмице колумниста листа „Милијет“ Озај Шендир саопштио је да је Анкара упутила предлог Вашингтону да организује дијалог западних земаља са Русијом. Реч је, између осталог, о Француској, Немачкој и Великој Британији. По речима новинара, САД су позитивно прихватиле ту идеју.
Ушаков је такође подсетио да се Турска принципијелно не придружује западним санкцијама против Русије, што даје подстицај трговинско-економској сарадњу две земље.
Трговински промет између две земље 2021. године порастао је за 57 одсто и достигао је 33 милијарде долара, а у периоду од јануара до јула ове године скочио је за још 80 одсто, саопштио је Ушаков.

Гасни хаб у Турској

Једна од тема разговора могла би да буде иницијатива руске стране за стварање гасног хаба у Турској.
Наиме, председник Русије јуче је најавио да би Русија могла да премести изгубљени обим транзита преко „Северних токова“ у регион Црног мора, стварањем највећег „гасног хаба“ у Турској ради снабдевања Европе, ако за то буду заинтересовани руски партнери.
„Изгубљени обим транзита преко „Северних токова“ који пролазе по дну Балтичког мора, могли бисмо преместити и у регион Црног мора, тако да то постане главна маршрута за испоруке нашег горива и природног гаса у Европу преко Турске, стварањем у Турској највећег гасног хаба за Европу, ако су, наравно, за то заинтересовани наши партнери“, најавио је Путин.

Ситуација у Сирији

Турски медиј јављају да Ердоган намерава са Путином да размотри ситуацију у Сирији.
"Очекује се да председник Ердоган разговара са Путином о конфликту у Украјини, напорима Турске по питању коридора за испоруке жита, али и о ситуацији у Сирији", навео објавила је ТВ ТРТ.
Путин и Ердоган су се претходно састали на маргинама самита Шангајске организације за сарадњу у Самарканду 16. септембра.
Председници Турске и Русије, Реџеп Тајип Ердоган и Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2022
РУСИЈА
Кремљ: Састанак Путин-Ердоган у четвртак
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала