- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова: Изјава Макрона о конфликту Бакуа и Јеревана је неприхватљива

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаПортпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 13.10.2022
Пратите нас
Оптужбе француског председника Емануела Макрона о дестабилизујућој улози Москве у сукобу Бакуа и Јеревана су неприхватљиве, изјавила је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.

„Сматрамо да су изјаве Макрона скандалозне и апсолутно неприхватљиве. Такви испади су у духу антируске политике Запада да демонизују Русију и сведоче о покушајима преношења конфронтације са Украјине на друге делове постсовјетског простора, укључујући Јужни Кавказ“, рекла је Захарова.

Она је подсетила да, за разлику од Француске која је само позивала на мир, Русија је у пракси учествовала у решавању конфликта у Нагорно Карабаху. Дипломата је споменула и трилатерални споразум који је закључен у новембру 2020. године, након чега су борбе престале, а руски мировњаци ушли у регион.

„Покушаји Париза да забију клин у односе Русије са нама блиским Азербејџаном и Јерменијом, који са Русијом имају вишегодишње и вишеструке везе, осуђени су на пропаст и само ће довести до даљег смањења ауторитета Француске у региону“, закључила је Захарова.

Емануел Макрон је 13. октобра у интервјуу каналу „Франс 2“ оптужио Русију да ескалира ситуацију на јерменско-азербејџанској граници са циљем дестабилизације ситуације у региону Кавказа.
У уторак, 13. септембра, током ноћи на јерменско-азербејџанској граници дошло је до сукоба, а стране оптужују једна другу за изазивање конфликта.
Савет ОДКБ је на ванредној седници у режиму видео-конференције 13. септембра донео одлуку да пошаље у Јерменију мисију ради процене ситуације у вези са ескалацијом на јерменско-азербејџанској граници.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров  - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2022
РУСИЈА
Лавров: ОДКБ спремна да пошаље посматраче у Јерменију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала