- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бесмислен план: Украјинска војна индустрија на мети руских удара, а НАТО би да је обнавља

© Sputnik / Сергей Пятаков / Уђи у базу фотографијаЗаштитни шлем војника Оружаних снага Украјине, приказан на изложби "НАТО. Хроника суровости" у Државном централном музеју савремене историје Русије.
Заштитни шлем војника Оружаних снага Украјине, приказан на изложби НАТО. Хроника суровости у Државном централном музеју савремене историје Русије. - Sputnik Србија, 1920, 14.10.2022
Пратите нас
НАТО намерава да обнови украјинску наменску индустрију и преведе је на своје стандарде јер планира да у Украјини почне производњу војне технике и оружја за потребе војске Алијансе. Међутим, тај план је, кажу руски експерти, бесмислен не само јер за то треба много новца и времена, већ и што је та индустрија на мети руских ракетних удара.
Земље НАТО-a, како пише амерички лист „Политико“, развијају план за обнову наменске индустрије Украјине. Према речима представника Алијансе, план предвиђа прелазак Украјине са совјетске опреме на западну, која ће бити по стандардима НАТО-a.

Бесмислена одлука Алијансе

Обнављање украјинске наменске индустрије је, према речима руског војног експерта Алексеја Леонкова, бесмислена одлука Алијансе.
„Руске оружане снаге су уништиле већину украјинске војне инфраструктуре. Због тога наменска индустрија у Украјини свакако не би могла да настави да обезбеђује војску оружјем током борбених дејстава. Да Украјини није помогао Запад, њена војска би престала да постоји још у мају-јуну“, објашњава наш саговорник.
Што се тиче самог процеса обнављања наменске индустрије, Леонков истиче да је за то потребно уложити много новца и времена јер је индустрија током специјалне операције била подвргнута ударима. Осим тога, велики проблем представља снадбевање ове индустрије електричном енергијом.
„Ако је енергетски систем уништен, онда је бесмислено обнављати неку врсту војне инфраструктуре за производњу и поправку војне опреме на територији украјинске државе. Чак и ако дође до извесног обнављања или развоја, онда ће се то, највероватније, одвијати на новим локацијама. Претпостављам да је план да то буде на територији западне Украјине“, констатује Леонков.
На питање шта ће Русија предузети ако Алијанса почне да обнaвља украјинску наменску индустрију и ако дође до појаве нове војне инфраструктуре, Леонков каже да руска држава неће седети скрштених руку.
„Наше обавештајне службе ће пронаћи инфраструктурне објекте и они ће бити уништени“, наглашава стручњак.
Први састанак НАТО-а и Кијева по питању обнављања украјинске наменске индустрије, заказан је за следећу недељу и биће, како је најављено, „почетак дугог процеса који амерички и НАТО званичници недељама наговештавају“.
Према истим наводима, план обнављања украјинске наменске индустрије предвиђен је на десет година, а финансираће га Европска унија.

Зарад своје користи

Како каже за Спутњик руски војни експерт Виктор Литовкин, изјава представника Алијансе да НАТО намерава да обнови украјинску наменску индустрију само је демонстрација наводне подршке Украјини.

„Овим обећањима НАТО хоће да покаже како на сав могући начин подржава Украјину и хоће да помогне у обнављању ове земље као високо развијене индустријске државе. Ипак, то није тако. За свих тридесет година независности Украјине Алијанса је чинила све да украјинска војна индустрија, која је била једна од најјачих на територији Совјетског Савеза, буде уништена“, објашњава саговорник Спутњика, додајући да су западним земљама увек сметали конкуренти.

Према речима стручњака, НАТО планира да обнови наменску индустрију искључиво зарад своје користи. Његов циљ је, како објашњава стручњак, да на територији Украјине започне производњу војне технике и опреме за своје оружане снаге. Није искључено ни да на овај начин Американци покушавају да развуку сукоб на територији украјинске државе.
„Циљ НАТО-а је да се сукоб на територији украјинске државе одужи и да се Русија уништи, да руска држава, спроводећи специјалну војну операцију, троши своје људске, финансијске, економске, информационе резерве“, објашњава стручњак, уз констатацију да се Русија у овом сукобу не бори са Украјином, него са НАТО и Сједињеним Државама.
Немачки ПВО систем Ирис-Т - Sputnik Србија, 1920, 14.10.2022
РУСИЈА
Идеја да се створи европски систем противваздушне одбране — унапред је осуђен на пропаст
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала