- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Идеја да се створи европски систем противваздушне одбране — унапред је осуђен на пропаст

CC BY-SA 4.0 / Wikipedia/Matti Blume/Cropped photo / Немачки ПВО систем Ирис-Т
Немачки ПВО систем Ирис-Т - Sputnik Србија, 1920, 14.10.2022
Пратите нас
Намера Немачке и још 14 европских земаља да створе заједнички, савршенији европски систем противвазудшне одбране (ПВО) унапред је осуђена на пропаст, пошто западни савезници тренутно немају потребна средства за спровођење тог плана. Без цигле је кућу, кажу експерти, немогуће саградити.
„По мом мишљењу, то је потпуно нереално, поготово из разлога што Француска и Италија као главне технолошке земље нe учествују у томе. Оне нису потписале тај протокол, јер озбиљни људи схватају да је ово пропагандни трик и ништа више од тога. Технолошки, то је немогуће реализовати“, сматра руски војни коментатор Александар Хроленко.
Тренутно постоје проблеми у европској ПВО који се тичу заштите од балистичких ракета, као и од дронова и крстарећих ракета, а сматра се да је иницијатива о формирању јединственог ПВО система настала због нестабилне ситуације, изазване тренутним догађајима у Украјини. До сада је противракетна одбрана у Европи била усмерена, пре свега, на могуће претње Ирана, али званичници НАТО-а наводе да је ова иницијатива посебно важна у тренутку када Русија изводи наводно неселективне ракетне ударе на Украјину.
Хроленко сматра да је ова одлука повезана и са паником која је настала међу западним савезницима након што су руске снаге, 10. октобра, интензивирале ваздушне нападе на Украјину.
„Од понедељка се готово непрекидно изводе интензивниракетни удари. Чак се испоставило да ни ти наводно најсавременији системи типа НАСАМС, за које се Зеленски захваљивао америчком председнику и Конгресу, не помажу и немоћни су пред руским крстарећим, високопрецизним ракетама дугог домета. Те руске ракете не могу да пресретну ни немачки системи ИРИС, ни НАСАМС, нити било који други. У сенци тих догађаја уследио је талас панике у САД, a генерал Ван Херк, који је на челу Северне команде Оружаних снага САД, отворено је изјавио на састанку у Вашингтону да у америчком систему ПВО и ПРО постоје рупе и да се не могу одбранити од руских крстарећих ракета дугог домета. То јест, америчка територија је незаштићена не само од руских, већ и од кинеских ракета. Ово признање показује да САД толико технолошки заостају да су свесне свакодневних претњи. Они су толико свесни те претње да је тај генерал спреман да лови руске крстареће ракете над Вашингтоном. Ето, о чему говори амерички војни званичник“, каже Хроленко.

Европа нема ефикасан систем ПВО

Европа нема ефикасан систем ПВО, додаје Хроленко. Према његовим речима, поједине европске престонице и одређени објекти су „само на речима“ прекривене противваздушном и противракетном одбраном, али систем не постоји и због тога у Европи влада паника.
„Они виде да руске ракете разних типова и са различитих растојања уништавају циљеве у Украјини, док су ‘Искандери’, хиперсоночне ракете ‘Кинжал’ и друге руске ракете невидљиве на радарским екранима најнапреднијих НАТО система. Вероватно су у сенци свих ових догађаја, у сенци успеха руског наоружања, одлучили да нешто предузму, али они који су упућени у ову тему схватају да је немогуће изградити кућу без цигле, без високотехнолошких, ефикасних комплекса тестираних у сукобима високог интензитета“, истиче Хроленко.
Према његовим речима, ту је потребно саградити моћан систем ПВО и ПРО попут руског, са системима С-300, С-400, „Панцирима“ и другим сличним комплексима.
© РИА НовостиНАТО противваздушна и противракетна одбрана је немоћна пред руским високопрецизним ракетама
Ипаљивање ракете Кинжал - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 14.10.2022
НАТО противваздушна и противракетна одбрана је немоћна пред руским високопрецизним ракетама
„И од таквих цигли треба да се ствара ешалон за ешалоном, да се створи ешалониран систем. Али, европски систем противракетне одбране је толико нереалан, како због технологија, тако и због потребног времена и новца, да озбиљне земље са потенцијалом, попут Француске и Италије, нису ни потписале тај протокол, док су земље које немају ни новца, ни ПВО, ни научно-технолошку основу, као што су Балтичке земље, Словачка, Словенија и Бугарска потписале тај документ. Самим тим, то је паразитски приступ, по систему: ‘Потписаћемо, па ћемо онда видети шта ће бити’“, наводи Хроленко.
Ако би дошло до стварања заједничког европског система ПВО, претпоставља се да би немачки системи ИРИС-Т чинили основу тог система. Осим тога, Берлин је иницирао ову идеју о стварању јединственог система ПВО у Европи, под образложењем да би то било јефтиније и ефикасније него решења на националном нивоу. Међутим, експерти сматрају да иза тога стоји и намера Берлина да своје системе ПВО промовише на тржишту и продаје их другим земљама.
Хроленко истовремено напомиње да немачки систем није тестиран у реалним борбеним условима и да се о његовим квалитетима може дискутовати.
„Дакле, још једном понављам - у Европи, у свим европским земљама, заједно и појединачно, не постоји ефикасан систем ПРО и ПВО. Једноставно, не постоје системи који могу пресрести руске ракете. Тај европски систем нема од чега да се гради, све остало је пропаганда, јер ти системи никада нису потврдили своју ефикасност у борбеним условима“, истиче експерт.

Ко је права претња Европи?

Северноатлантска алијанса већ има заједнички систем противваздушне одбране под називом ИАМД (Integrated Air and Missile Defence) који је, како се наводи на сајту Алијансе, способан да одбије читав низ потенцијалних претњи, од тактичких до стратешких, а такође и из било ког правца - ваздушног, копненог или морског. Овим системом управља командант савезничких снага НАТО-а у Европи.
На питање зашто је Европљанима потребан додатни систем, ако већ имају један Хроленко то опет повезује са догађајима у Украјини и паником која постоји међу европским земљама због успеха руског наоружања.
„Русија никоме не прети, они једноставно виде могућности руског наоружања и само то их тера да смишљају некакве ‘мртворођене пројекте’“, нагласио је експерт.
Такође, руски војни стручњаци сматрају да европске земље које су потписале декларацију желе да створе додатни систем ПВО који би био алтернатива ИАМД како би ојачале своју војну аутономију.
„Европском унијом већ дуго кружи идеја о стварању европске војске. Они се и даље надају да ће се једног дана ослободити од Англосаксонаца, па у оквиру тога, очигледно, желе да стварају европски ПВО. Генерално, мислим да Русија неће бити против такве иницијативе под условом да Британци и Американци напусте европски континент, а чак бих рекао да би Русија поздравила такву одлуку. Уосталом, ако већ имају средства да подржавају тако безнадежан пројекат као што је Украјина, онда ће морати да нађу средства за стварање сопствене војске. Украјина је само „црна рупа“, a ми то добро знамо јер смо живели са њима у једној држави. Корупција, крађа и пљачка једноставно цветају у тој земљи и нико никада неће имати довољно новца за одржавање Украјине - ни САД, ни ЕУ...“, каже руски експерт Игор Никулин.
Он објашњава да је постојећи систем ПВО и ПРО „чисто англоамерички“, па би због тога остатак Европе волео да има свој систем одбране.
„Ако се икада појави та европска војска, Бундесвер ће чинити њену основу, јер је Немачка највећа привреда ЕУ... Али, на жалост, тамо сада владају деструктивни елементи, који не разумеју да се сав европски просперитет заснива на јефтиним руским ресурсима, укључујући и енергенте... Европски производи биће неконкурентни управо зато што је радна снага у Европи веома скупа, јер се све то у Азији може произвести много јефтиније“, каже Никулин.
Он подсећа да су многи европски лидери кроз историју сањали о уједињеној Европи, али да Англосаксонци чине све да се та идеја никада не реализује.
На питање од кога се брани Европа, с обзиром да Русија нема амбиције да било кога напада, Никулин каже:
„Наравно, од ‘агресивне’ Русије. Од кога још може да се брани?! Волео бих да говоре о агресивним претензијама САД... Сви знају да су Американци оштетили гасовод ‘Северни ток 2’, али нико се не усуђује да о томе отворено говори. Русофобија је једина идеологија која им је још остала, све друге су одавно сасекли у корену... У већини земаља ЕУ левичарске партије побеђују, одбацују се традиционалне вредности, као што су породица и Црква... Русија је упориште баш тих традиционалних вредности и главни стуб отпора тој глобализацији. Према томе, Русија је за њих веома агресивна земља“, закључио је експерт.
Декларацију је потписало 14 чланица НАТО-а: Белгија, Бугарска, Чешка, Естонија, Немачка, Мађарска, Летонија, Литванија, Холандија, Норвешка, Словачка, Словенија, Румунија, Велика Британија, као и Финска, која још није члан Алијансе, а такође има најава да би и Естонија могла да се придружи овом пројекту.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 14.10.2022
РУСИЈА
Конференција за новинаре руског председника Владимира Путина у Астани /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала