- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Истражује се набавка вакцина „Фајзер“ у ЕУ

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Уђи у базу фотографијаФајзер
Фајзер - Sputnik Србија, 1920, 14.10.2022
Пратите нас
Канцеларија европских јавних тужиоца (ЕППО) потврдила је данас на Твитеру да спроводи истрагу око набавке вакцине против ковида 19 у Европској унији услед интересовања јавности.
Ова неуобичајена потврда резултат је огромног јавног интереса, наводи ЕППО и истиче да до даљњег неће излазити с детаљима истраге у јавност.
Подсетимо, омбудсманка Европске уније Емили О‘Рајли оптужила је Европску комисију за лоше управљање због СМС порука које је месец дана челница извршног тела ЕУ Урсула фон дер Лајен размењивала са шефом „Фајзера“ Албертом Боурлоом како би закључила споразум о вакцинама против ковида19.
Вест о постојању тих порука први је објавио „Њујорк тајмс“ у априлу 2021. године, после чега је О’Рајлијева тражила од Комисије да јој се достави тај материјал, но Комисија је у јуну 2022. одговорила да не може да нађе документе и да нема обавезу да пронађе текстуалне поруке.
Набавка вакцина против вируса корона одвијала се заједнички на нивоу свих држава чланица ЕУ, уместо на националном нивоу сваке државе, а посао је водила Европска комисија у сарадњи с националним властима држава чланица.
Ипак, нема никаквих назнака да се ЕППО-ова истрага тиче тога што је истраживала и Емили О’Рајли, пише Вечерњи лист.
„Никакви додатни детаљи неће бити објављени у овој фази”, поручује се још у објави ЕППО-а на Твитеру.
Фајзер - Sputnik Србија, 1920, 25.09.2022
СВЕТ
Директор „Фајзера“ други пут добио ковид у два месеца
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала