- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Колико мегапиксела има људско око?

CC0 / Пиксабеј / Људско око
Људско око - Sputnik Србија, 1920, 14.10.2022
Пратите нас
Према научнику и фотографу др Роџеру Кларку, резолуција људског ока је 576 мегапиксела. То је огромно ако упоредите са 12 мегапиксела камере „ајфона 7“. Али шта ово заправо значи? Да ли је људско око заиста аналогно камери?
Резолуција од 576 мегапиксела значи да бисте морали да упакујете 576 милиона пиксела у област величине вашег видног поља да бисте направили екран са сликом тако оштром и јасном да не можете да разликујете појединачне пикселе.
Да би дошао до тог броја, др Кларк је претпоставио оптималну оштрину вида, односно да ваше очи шарају по видном пољу. Али у једном моменту, резолуција пада на делић тога: око 5–15 мегапиксела.
То је зато што очи имају много мана које камера не прихвата. Призоре у високој резолуцији видимо само на врло малом простору и то у центру видног поља, названог фовеа. Имамо и мртав угао где се оптички живац сусреће са мрежњачом. Померате очи по призору не само да бисте сакупили више информација, већ да бисте исправили ове несавршености у свом визуелном систему, пише портал „Дискавери“.

Погрешно питање у наслову

Међутим, резолуција ваших очију не може се измерити на овај начин. Заиста, међутим, мегапиксела резолуција ваших очију је погрешно питање. Око није сочиво камере којим правите снимке да бисте их сачували у меморији. Он је више као детектив који прикупља трагове из вашег окружења, а затим их враћа у мозак како би се спојили делови и формирала потпуна слика. Свакако постоји резолуција екрана при којој наше очи више не могу да разликују пикселе, али када је у питању наше свакодневно визуелно искуство, поређење са мегапикселима је превише једноставно.
Бука - Sputnik Србија, 1920, 09.10.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Научници открили како бука утиче на здравље
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала