- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Партизанов делегат судио Марадони у Италији 1990: „Шутирали су врата, звали мафију“

© AFP 2023 / STAFFДетаљ са финалног меча из 1990. године
Детаљ са финалног меча из 1990. године - Sputnik Србија, 1920, 14.10.2022
Пратите нас
Партизан је у четвртак увече надиграо Келн са 2:0 у Лиги конференције, а делегат Уефе на овој утакмици одиграној у Хумској био је Пољак Михал Листкијевич. Ради се о бившем судији који је чак делио правду на полуфиналној и финалној утакмици Светског првенства у Италији 1990. године. И могао је да види уживо два лица Дијега Марадоне.
Прво лице - оно лошије.
Аргентина је играла финале против Немачке и није се домогла титуле првака света, што је Аргентинцима јако тешко пало.
„Свакако најважнија утакмица коју сам икада судио Дијегу као помоћни судија било је финале Светског првенства у Италији 1990. године. Аргентина је тада изгубила од Немачке и морам да признам да је екипа била веома нервозна после овог меча. Аргентински тим је шутирао врата, ту је било мало рушења по свлачионици. Имали су велике замерке на судију, звали су мафију, али радило се о главном судији, који је био из Мексика“, присетио се недавно Листкијевич за пољски Спортовифакти.
Друго лице, оно које смо сви много више волели, Марадонаје показао после полуфинала и победе над Италијом.
„Ипак, најемотивнији меч било је полуфинале, одиграно у Напуљу, а познато је да је Марадона тамо био Бог. Сећам се оног великог транспарента на пола стадиона: „Дијего, волимо те, али Италија мора да победи данас“. Необичне емоције, пенали, победила Аргентина на крају. Марадона је дивљао после овог меча. Чак ме је и загрлио на путу до свлачионице. Када је излазио са терена био је веома емотиван, љубио је и грлио све на свом путу. Некако сам се нашао на месту кроз које је пролазио, па је и мене загрлио. Такав је био човек, пун емоција“, присетио се Пољак.
Занимљиво је да су се Листкијевич и Марадона поново срели на Светском првенству 2010. године.
„Да, било је то 2010. године, на Светском првенству у Јужној Африци, где сам већ био делегат, а Дијего је тамо дошао као селектор Аргентине. Желео сам да ми потпише дрес њихове репрезентације. Показао сам му нашу заједничку фотографију са финала у Италији 1990. Није му се много допало. Нашалио се и рекао ми је да игледам као да имам пет килограма више од тада, а он 50. На крају, потписао је и Меси, па могу да кажем да захваљујући Марадони имам необичан сувенир - потписан је дрес аргентинског тима са Леом и Дијегом", објаснио је Пољак.
Гледао је Марадону, гледао је и Партизан. Наравно, далеко је то од мајсторства какво је поседовао чувени Аргентинац, али...
Свакако је имао шта да види.
Раде Богдановић - Sputnik Србија, 1920, 14.10.2022
Подкаст
Раде Богдановић: Кулибали – дрво јаворово | Миљанов корнер
Тренер црно-белих Гордан Петрић - Sputnik Србија, 1920, 13.10.2022
СПОРТ
Петрић: Поента је – опустити играче
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала