- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

У Кишињеву се сукобили полиција и демонстранти /видео/

© Sputnik / Miroslav RotarМолдавске заставе на протесту опозиције у Кишињеву
Молдавске заставе на протесту опозиције у Кишињеву - Sputnik Србија, 1920, 14.10.2022
Пратите нас
Демонстранти у Кишињеву, присталице партије „Шор“, сукобили су се са полицијом када су покушали да блокирају главну улицу у молдавској престоници. Нереди су угушени, преноси репортер Спутњика.
Демонстранти који су поставили шаторе поред републичког парламента, покушали су да поставе неколико нових шатора у прометном делу, блокиравши саобраћај у централној улици Кишињева. Полиција је одмах реаговала демонтажом шатора, а између полиције и учесника протеста дошло је до туче, демонстранти су били грубо изгурани на тротоар.
Према речима учесника протеста, неколико људи је приведено, иако полиција за сада није потврдила ту информацију.
Окршај је завршен у року од пет минута, након чега су окупљени мирно наставили са планираним митингом.
Комисија за ванредне ситуације јуче је усвојила нова правила одржавања протеста за време режима ванредне ситуације, забранивши блокирање путева током протеста и омогућивши полицији да у случају озбиљних кршења јавног реда захтева од организатора обуставу демонстрација.
Протести се одржавају од 18. септембра. Организатори захтевају оставку председнице Маје Санду, парламента и Владе, као и одржавање превремених избора.
Демонстранти оптужују проевропске власти да нису у стању да се изборе са економском кризом, указују на раст цена, као и на нагли пад животног стандарда. Руководство земље критикује се због неспремности да преговара о бољим ценама гаса са Русијом, као и због политичког притиска на опозицију, чији се лидери приводе. Раније су ухапшени бивши председник републике Игор Додон, потпредседница странке „Шор“ Марина Таубер и други.
Демонстранти и шатори на протесту опозиције у Кишињеву - Sputnik Србија, 1920, 09.10.2022
СВЕТ
У Кишињеву настављени антивладини протести
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала