- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Удружење Заштита потрошача тражи смањење рачуна за грејање због одлагања сезоне

CC0 / Pixabay / Радијатор
Радијатор - Sputnik Србија, 1920, 14.10.2022
Пратите нас
Удружење Заштита потрошача подржало је данас напоре локалних власти да се енергенти уштеде, али инсистира да корист од уштеде осете и потрошачи тако што ће рачуни за грејање бити адекватно умањени због одлагања грејне сезоне.
Председник овог удружења Ненад Бумбић је изјавио да у супротном одлука да се одложи почетак грејне сезоне не доноси уштеде топланама, већ им омогућава да наплаћују услугу коју не пружају.
Он подсећа на изјаву градоначелника Београда Александра Шапића да су дневне уштеде неколико милиона евра.
„Потрошачи не само да неће уштедети већ ће највероватније имати додатне трошкове за електричну енергију која је већини једина опција за грејање станова када даљинско грејање не ради“, поручио је Бумбић.
Ово удружење наводи да би адекватно за 15 дана негрејања у сезони било да први месечни наредни рачун не плате.
„Грађани који грејање плаћају током целе године у истим износима, током једног месеца плате за 15 дана грејања током грејне сезоне. Ово значи да, ако се почетак грејне сезоне одложи за 15 дана, потрошачима не сме ништа да се наплати за грејање на првом наредном рачуну“, објаснио је он.
Додао је да се и потрошачима који плаћају грејање по утрошку такође мора адекватно умањити фиксни део рачуна.
Из овог удружења тврде да локалне одлуке о грејању прописују да температура у становима мора да буде око 20 степени, а не да грејање не сме да ради ако је спољна температура 20 или више степени.
Наводе да и у случајевима када највиша дневна температура достигне 22 степена то не значи да је температура у стану око 20 степени већ је осетно нижа.
То је посебно случај у раним јутарњим часовима и становима који су северно оријентисани.
„Одређени број грађана ће свакако морати да се греје на електричну енергију што значи да одлагање грејне сезоне не значи неопходно укупно смањење потрошње енергије, већ првенствено замену гаса и мазута електричном енергијом. Да ли заиста желимо да повећамо утрошак струје?“, запитао се Бумбић.
Удружење наводи и да се зграде постепено хладе, температура зидова је испод спољне, и константно пада, па ће, према њиховом мишљењу, што се дуже одлаже почетак грејне сезоне, више времена односно енергије бити неопходно да се зидови загреју до адекватне температуре, пренео је Танјуг.
Скупштина града Београда - Sputnik Србија, 1920, 14.10.2022
ЕКОНОМИЈА
Одлаже се грејна сезона у Београду
Димњак топлане - Sputnik Србија, 1920, 13.10.2022
ЕКОНОМИЈА
Брнабићева: Нема потребе за грејањем док су високе температуре
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала